Foto: Branka Keser
Kako v državi odpraviti iz dneva v dan višje cene hrane in kako Slovenijo izoblikovati v samooskrbno z električno energijo. Tudi to sta pomembni temi, ki se jima niso izognili predstavniki strank, ki jim pred volitvami kaže najbolje.

Uredništva LjubljanainfoMariborinfoPtujinfo in Sobotainfo ter televizija TV IDEA smo prejšnji četrtek pripravili soočenje Danes za jutri, soočenje za prihodnje generacije.

Mnenja so soočili Marjan Šarec, LMŠ - Lista Marjana Šarca, Tanja Fajon, SD - Socialni demokrati, Aleš Hojs, SDS - Slovenska demokratska stranka, Robert Golob, Gibanje Svoboda, Matej Tonin, NSi - Nova Slovenija, Luka Mesec, Levica in Zdravko Počivalšek, Povežimo Slovenijo.

Časi poceni hrane so mimo, prav tako poceni naftnih derivatov, stroškov elektrike in ogrevanja. V katero smer naj stopa Slovenija? To predlagajo kandidati.

Sprva bi pomagali kmetom

Matej Tonin iz vrst NSi poudarja, da lahko ob še večjih podražitvah hrane za šest ključnih artiklov administrativno vlada omeji ceno. »Če bo to potrebno, bomo to tudi storili,« poudarja Tonin.

Na drugi strani Tanja Fajon razlaga, da so v SD za regulacijo cen v celotni prehrambni verigi, tudi za urgenten odkup vse pridelane hrane in za omejitev izvoza.

»Država je tu, da pomaga kmetom,« meni Fajon in dodaja, da bi sami uvedli tudi subvencijo za surovine, ki jih potrebujejo kmeti.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ, poudarja, da mora država poseči po selektivnem davku na dodano vrednost, saj naj bi zamrznitev davka prinesla nove težave. Tudi v LMŠ pa so mnenja, da je potrebno sprva pomagati kmetom z različnimi subvencijami.

»Na koncu te verige pa moramo zagotoviti odkupno ceno,« še dodaja Šarec.

Golob za zmanjšanje konzumacije mesa

Tudi na našem predvolilnem soočenju je Robert Golob iz Gibanja Svoboda izrazil potrebo po zmanjšanju konzumacije mesa. 

»To, da v Sloveniji ne prepoznamo prednosti mešane diete, kar pomeni, da ne rabimo mesa jesti vsak dan, je po moje zabloda. Spet pridemo na točko osveščanja. Seveda moramo imeti ponudbo ustrezne hrane, ki nadomesti meso in potem se lahko mesu z lahkoto odrečemo,« poudarja Golob.

Težava ostaja energetska oskrba države

Dotaknili smo se tudi tematike energetske oskrbe in razvoja. Aleš Hojs iz vrst SDS meni, da če v preteklosti ne bi prodajali električne energije v tujino, bi sedaj lahko brez težav oskrbeli tako industrijo kot prebivalce.

Na drugi strani Marjan Šarec, predsednik stranke LMŠ, poudarja pomen izkoriščanja naravnih virov, a meni, da je kot prehoden vir energije pomembna tudi jedrska elektrarna.

»Če že imamo jedrsko elektrarno, tudi obstoječi se da povečati življenjska doba, bi bili dosti neumni, da bi to priložnost zdaj zapravili,« meni Šarec.

Podobnega mnenja je tudi Zdravko Počivalšek, predstavnik stranke Povežimo Slovenijo, ki poudarja, da država ne more zapreti Termoelektrarne Šoštanj, dokler Slovenija nima na voljo alternativnega vira energije.

»Mislim pa, da do tokrat nismo v stanju in nimamo potenciala, da to nadomestimo s sončnimi elektrarnami,« razlaga Počivalšek.

Na drugi strani Luka Mesec iz Levice poudarja, da mora biti v državi za naslednjih pet let cilj desetodstotna solarizacija. V Levici tako energijsko oskrbo države vidijo v mešanici izrabe hidroenergije, in sicer v tretjinskem deležu, tretjino bi pridobili iz nuklearne elektrarne in tretjino iz obnovljivih virov. 

Komentarji (12)

avokado (ni preverjeno)

Pri nas imamo dva dneva morske sadeže, en dan pa zelenjavi krožnik! Smo zdravi in bistri!

Ajgor (ni preverjeno)

V kolikor našteto kupujete v trgovini ste samo navidezno zdravi. Dokaz pa, da niste bistri, pa je prav trditev, da ste zdravi in bistri.

In reply to by avokado (ni preverjeno)

Franc s Piramide

Ceusescu se je tudi zelo trudil, da bi Romuni jedli manj mesa.

Suska (ni preverjeno)

V glavi bolani!!Kaj si sploh misli?Da je nad nami in bo ukazoval kaj se lahko je in kdaj??Troool!!!

GB (ni preverjeno)

Te že vidim kako se nažiraš z mesom. Upam da se že enkrat zadaviš z njim. Misliš da imaš nekaj denarja pa da lahko ubijaš živali na polno. Ti in tebi podobni se samo nažirajte z mesom polnim antibiotikov tako, da se bo planet čimprej očistil nesnage.

In reply to by Suska (ni preverjeno)

Neviden (ni preverjeno)

Kmetam bi dali še več kot imajo.
Ljudje pojma nimate'reven kmet ne obstaja pa če je mali ali veliki'obsrajajo samo leni in neodgovorni kmeti.Kmeti živijo kot grofje'vse drugo kar vam govorijo je laž.kmet ki se pritožuje naj gre delati za delavsko plača in živet v najemno betonsko krsto bloka.Pol boš ti kmet videl kaj imaš in kaj nimaš'Kmet ne zna ceniti tega kar ima od subvencij do mehanizacihe ,ki so vredni več kot hiša"Ja znajo pa jamrati kot še klošarji ne.Zakaj to pišem",ker poznam resnico poznam velike in tiste ,ki se komaj prebijajo in jamrajo pa če prav ima novo hišo ,audija,štirikolesnika, dva traktorja,vsi trijevotroki pa iphona za 1300eur.in to je majhen kmet ki kot pravi životari in ga vsi poznajo,ha ha,ha,ha ha

ip (ni preverjeno)

Počakajte z energetsko oskrbo naj se najprej ostali zaletijo in bomo mi videli kaj res deluje in kak.

čarni vrag (ni preverjeno)

»Če že imamo jedrsko elektrarno, tudi obstoječi se da povečati življenjska doba, bi bili dosti neumni, da bi to priložnost zdaj zapravili,« meni Šarec.

Komik se razume na jedrsko energijo.

čarni vrag (ni preverjeno)

»To, da v Sloveniji ne prepoznamo prednosti mešane diete, kar pomeni, da ne rabimo mesa jesti vsak dan, je po moje zabloda. Spet pridemo na točko osveščanja. Seveda moramo imeti ponudbo ustrezne hrane, ki nadomesti meso in potem se lahko mesu z lahkoto odrečemo,« poudarja Golob.

Golob bi nadomestil meso s sintetičnim mesom Billa Gatesa.

pohorskisvizec

Da bo kret.... nam govoril, kaj naj jemo(vsak se naj sam odloči), meji na izjavo fran. kraljice Marie Antoinette(o pomanjkanju kruha in uživanja potice), ki so jo potem skrajšali za glavo!

GB (ni preverjeno)
prerok (ni preverjeno)

Ne jejte mesa, da ga bo politikom več ostalo.

Starejše novice