Foto: Bobo
Igor Zorčič ostaja predsednik državnega zbora.

V glasovanju, ki je bilo bržkone ključno za obstanek aktualne vlade, je  45 od 47 prisotnih poslancev glasovalo za razrešitev predsednika Igorja Zorčiča. Predlog tako ni dobil zadostne podpore, saj bi potrebovali 46 glasov in Zorčič ostaja predsednik državnega zbora. Naskok Jožefa Horvata na položaj prvega med poslanci tako ni uspel.

 Pri glasovanju je bilo za pričakovati tesen rezultat, saj je imela vladna koalicija na papirju 38 glasov, a je pri glasovanju lahko računala še na SNS, DeSUS in poslanca narodnih skupnosti, ki ji omogočajo skupno 47 glasov. Dve glasovnici sta bili na glasovanju neveljavni, zato se ugiba, da gre ravno za glasova manjšinskih poslancev.

Vse opozicijske stranke so sicer obstruirale glasovanje in tako poslanci SD, LMŠ, SAB, Levice in poslanske skupine nepovezanih poslancev niso prevzeli glasovnic.

Po tradiciji predsednik iz vrst koalicije, a ne gre za napisano pravilo

Zorčič je pred glasovanjem obelodanil preteklo leto vodenja državnega zbora in nanizal stvari, na katere je ponosen. Glede predloga za njegovo razrešitev je dejal, da razlog, ki so ga navedli predlagatelji, »ne sme in ne more biti razlog za razrešitev predsednika državnega zbora«. 

»Koalicija, kakršno smo imeli leta 2020, ne obstaja več. Ene koalicijske stranke ni več. Ena premore le še pol poslancev, kot jih je premogla leta 2020. Tudi v vladi imamo ministre, ki niso člani koalicijskih partneric. Argument, da nekdo izstopi iz koalicijske stranke in mora zapustiti mesto predsednika državnega zbora, ne vzdrži resne presoje. Še posebej ne, ko podpredsednik vlade javno napoveduje, kdo bo naslednji. Danes moramo imeti toliko integritete in iz spoštovanja svoje funkcije, poskrbeti za to, da smo mi tisti, ki smo osrednje demokratično telo v RS. Tisti, ki volimo vlado in ne obratno,« je poudaril Zorčič in kot razloge, zakaj je izstopil iz SMC navedel, da vlada ne spoštuje zakonov sprejetih v državnem zboru.

Predčasne volitve ali nov poskus s Počivalškom?

V razpravi je bilo s strani opozicijskih poslancev moč slišati očitke, da ni nikjer določeno, da mesto predsednika državnega zbora pripada koalicijski stranki, čeprav so vsi priznavali, da tako odreja parlamentarna praksa. Dejan Židan je med drugim stopil bran v Zorčiču in spomnil, da ne gre za isto situacijo kot takrat, ko je sam odstopil z mesta predsednika državnega zbora ter izrazil naklonjenost k predčasnim volitvam. 

Današnji neuspeh vladne koalicije je najbrž pot v predčasne volitve, kar je pred glasovanjem napovedoval tudi Horvat. Ostaja pa še manever z vrnitvijo Zdravka Počivalška v poslanske klopi, kar bi koaliciji prineslo dodaten glas, opozicija pa bi imela enega manj, saj bi se moral Gregor Židan (SD) posloviti iz državnega zbora.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
janban

Varnostniki in lučke,ki ga vsak dan prevažajo domov,so bolj pomembni od besed,ki jih je požr,ko je pri glasovanju Erjavca izjavil,da si pravice glasovanje ne pusti vzeti.Včeraj si je to pravico pustil vzeti.

pohorskisvizec (ni preverjeno)

Oblast je slast, a bi se ti dal izriniti dol...?

Starejše novice