Slika je simbolična.
Društvo za zaščito živali Maribor je objavilo poročilo, v katerem so povzeli, na kakšne načine so v preteklem letu priskočili na pomoč pri oskrbi mačk in psov.

Leto 2023 je bilo za Društvo za zaščito živali Maribor kar pestro. Aprila so se na novo sestavili v upravnem odboru, zavihali rokave in pričeli z delovanjem s polno paro. 

V poročilu so povzeli glavne poudarke leta.

V začasne domove namestili 39 mačk

»V letu 2023 smo, v večini primerov, zaradi prepolnih zavetišč, ki niso več sprejemala mačk, od julija do decembra, 'sprejeli pod naše okrilje' 39 mačk iz občin Pesnica, Hoče - Slivnica, Ptuj, Podlehnik, Markovci, Majšperk, Slovenska Bistrica in Lenart in Maribor,« so zapisali. 

Vse mačke so bile nastanjene pri prostovoljcih, za stroške veterinarske oskrbe in hrano, so v večini primerov poskrbeli pri društvu.

Večina od teh 39 mačk je, kot so sporočili, že v svojih »zavedno« domovih, medtem ko Krki in Nara svoj dom še iščeta.  

»Seveda pa smo, poleg lepih zgodb, pisali tudi žalostne zgodbe saj so nam trije mačji mulci, Lili, Kali in Mihec, pobegnili za mavrico,« so zapisali. 

Dodajajo, da bodo Lev, ki je prestal operacijo obeh oči, Mavi, ki se zdravi zaradi zastrupitve in Olaf, ki je na terapiji zaradi okužbe z virusom mačjega infekcijskega peritonitisa, še nekaj časa v »domači začasni« oskrbi.

Pomagali živalim tudi izven štajerskih meja

V poročilu so zapisali, da so od maja poskrbeli za sterilizacijo in kastracijo ter tudi razparazitenja, testiranja, morebitna zdravljenja vsaj 45 lastniških mačk. 

Poskrbeli so tudi za kastracijo dveh lastniških psov in sterilizacijo ene psičke, zdravljenja 13 lastniških živali, katerih lastniki spadajo v socialno ogroženo skupino. 

Prav tako so poskrbeli za zahtevne operacije, in sicer sanacijo zlomljene tačke muce Lli, sanacijo pretrganih kolenskih vezi psa Maxa in amputacijo repka mucke Roxy: »Vsi so dobro prestali poseg in so dobro okrevali.«

Razdelili so 800 kilogramov hrane hraniteljicam prostoživečih mačk ter socialno šibkim lastnikom. Pri pomoči ljudem v stiski so se povezali z drugimi institucijami, predvsem društvu Humanitarček. 

Živali, ki so jim pomagali, se nahajajo v občinah Lenart, Sveta Ana, Sveta Trojica, Šentilj, Pesnica, Ptuj, Podlehnik, Maribor, Rače, Slovenska Bistrica, Markovci, Celje, Cerkvenjak, Koper, Hrastnik ... »Tako da je naše delovanje pomoči pokrilo kar veliko štajersko območje in tudi izven štajerskih meja,« pojasnjujejo. 

Znova organizirali akcijo sterilizacij in kastracij

Povezali so se z različnimi organizacijami in posamezniki. V preteklem letu so med drugim okrepili sodelovanje z Zavetiščem za živali Maribor in jim pomagali pri nakupu hrane, ter živali obdarili za valentinovo in božič. Organizirali so en dogodek, in sicer za svetovni dan živali v Mercator centru na Taboru. 

Kot gostje so se udeležili dveh dogodkov na Ptuju, in zbiranja finančnih in materialnih sredstev za prostovoljke s Ptuja in zbiranja sredstev za društvo, ki je bilo v Kavarni Bodi. 

V sklopu projekta Zbudi se! Bodi odgovoren do živali! so skupaj z nekaterimi veterinarskimi postajami organizirali akcijo sterilizacij in kastracij. Podatke o številu posegov še čakajo.

V novem letu na novem naslovu

Pred časom so iz društva sporočili, da je prišlo zanje obdobje sprememb, ki jim zagotovo prinaša nekaj novega in svežega.

»Namreč, Avtomobilska ulica 25 ne bo več naš stalni naslov,« so zapisali. 

»Novega naslova še nimamo, vendar smo v urejanju, tako da javimo, ko bo tako daleč,« so sporočili v objavi na Facebooku.

Starejše novice