Vlada je s torkom določila najvišjo možno ceno pogonskih goriv, ne pa tudi kurilnega olja. To se je krepko podražilo.

Cena za liter kurilnega olja se je z 1,018 evra zvišala na 1,264 evra, kar predstavlja 24,17-odstotno rast

Kot so za uredništvo potrdili na Petrolu, so v minulih dneh zaznali povečano povpraševanje po kurilnem olju.

Trenutno znaša cena kurilnega olja 1,264 evra za liter, podražitev kurilnega olja pa je v skladu z uredbo o regulaciji cen kurilnega olja in temelji na nabavnih kotacijah tega produkta, objavljenih na svetovnih borzah, pojasnjujejo.

»Dodatno veliko negotovost vnaša situacija v Ukrajini«

Gibanje maloprodajnih cen energentov odseva gibanje cen energentov na svetovnem trgu, na katerega družba Petrol nima vpliva, so zapisali.

»Razmere na svetovnih trgih energentov so bile že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnaša situacija v Ukrajini,« so dodali. Aktualno dogajanje že rezultira v dvigu cen energentov na svetovnih trgih, kar občutimo vsi, poudarjajo.

Zaradi omenjenih dejavnikov pravijo, da ni možno napovedati nadaljnjega razvoja gibanja maloprodajnih cen energentov. 

Termin dobave pa je odvisen od dogovora med kupcem in prodajalcem ter regije dostave. Trenutne čakalne dobe za dostavo kurilnega olja znašajo od pet do 25 delovnih dni. Cena kurilnega olja velja na dan dobave.

Kot so iz OMV potrdili za STA, so v zadnjem obdobju prav tako zaznali povečano povpraševanje po kurilnem olju. 

Spomnimo ...

Cene kurilnega olja so bile sicer regulirane od novembra lani, ko je vlada začasno, za tri mesece, omejila maržo distributerjev na maksimalno šest centov na liter kurilnega olja. Januarja se je odločila regulacijo podaljšati še za tri mesece.

Od februarja so v veljavi tudi znižane trošarine na energente, tudi na kurilno olje, a nižje trošarine ne pomenijo nujno tudi znižanja cen. Znotraj cene goriva poleg trošarin in davkov ter marže glavni delež predstavljajo cene surovin, ta pa so se po ruskem napadu Ukrajine precej podražile.

Cena za liter kurilnega olja se je novembra, ko je vlada omejila maržo, spustila pod en evro za liter, nato pa se je nekoliko zvišala in se v letošnjem letu gibala nekoliko nad enim evrom.

Še v ponedeljek je bilo treba za liter kurilnega olja odšteti 1,018 evra.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prerok (nepreverjen)

To so posledice sankcij, ki jih je uvedla EU proti Rusiji, plačujemo pa državljani EU.

Ajgor (nepreverjen)

To so špekulacije trgovcev. Skladišča so polna in ni nobenega razloga za dražitev nafte, ki so jo kupili po nizkih cenah pred pol leta. Umetno ustvarjanje psihoze in navijanje cen....vse za profit. Tudi jamranje črpalkarjev, da prodajajo z izgubo je debela laž. Prodajajo gorivo, ki so ga plačali po 50usd za sodček....nafta po novih cenah pa še sploh ni na tankerjih, kaj šele v skladiščih.

Starejše novice