Slika je simbolična.
Vlada je s torkom določila najvišjo možno ceno pogonskih goriv, kar je povzročilo velike težave manjšim ponudnikom. Nekateri so se zaradi regulacije cen že odločili za zaprtje črpalk, tudi v Mariboru. Preverili smo, kakšno je stanje.

Kot smo poročali, je vlada z namenom, da bi umirila razmere na trgu, s torkom določila najvišje maloprodajne cene goriv. 

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina je sedaj potrebno odšteti 1,503 evra, za liter dizla pa 1,541 evra. Gre za ukrep bo veljal 30 dni.

Nekateri manjši ponudniki so se zaradi regulacije cen že odločili, da začasno zaustavijo obratovanje bencinskih črpalk, ker jim trenutno poslovanje predstavlja izgubo. Podobno se dogaja tudi v Mariboru.

Nekatere bencinske črpalke že zaprte

Kakšno je stanje pri manjših ponudnikih v Mariboru, smo sprva povprašali bencinski servis AGAS Maribor, kjer so nam razložili, da je njihov servis zaradi nedavne vladne odločitve o regulaciji cen, že nekaj dni zaprt.

»Samo bencin imamo pa avtoplin, ostalih goriv pa nimamo. Dizelskega goriva nimamo, tudi ne vemo, kdaj ga bomo lahko dobili. Od spremembe cen nismo dobili več nobenega goriva, nekaj zalog smo še imeli, sedaj, ko nam je zmanjkalo, pa 'smo gotovi',« so nam razložili na mariborskem bencinskem servisu. 

Pri tem dodajajo, da v okviru njihovih storitev opravljajo še razvoj kurilnega olja, vendar tudi tega nimajo na zalogi zaradi težav v dobavni mreži.

Mnogi poslujejo z izgubo

Na drugi strani so nam na mariborskem bencinskem servisu Discont Oil Maribor razložili, da sami še vedno poslujejo, a zaradi regulacije cen, z izgubo.

»Poleg tega goriva ni mogoče niti dobaviti, da bi lahko poslovali z dobičkom. Težje je dobiti gorivo, kot pa ga je bilo pred to krizo. Prav tako nam na primer Petrol ne želi in nam tudi ne more dobaviti goriva po normalnih cenah. A upamo, da je to samo trenutna faza,« še dodajajo v Discont Oil Maribor.

Zaradi težav z dobavo uvedli skrajšani delovni čas

Kot zadnje smo se za odgovore obrnili na bencinski servis Hojnik Oil Zavrč, kjer so nam razložili, da so zaradi težav z dobavo goriva uvedli skrajšani delovni čas.

»Prej smo delali tudi ob nedeljah, a imamo zdaj zaprto. Sedaj imamo zaprto tudi ob sobotah popoldan. Skrajšani delovni čas imamo tudi med tednom, prej smo obratovali do osme ure zvečer, sedaj pa imamo odprto samo do šestih,« so nam razložili.

Pri tem upajo, da bo kriza kmalu odpravljena. »Kljub temu skušamo obratovati normalno, čeravno smo brez bencina, na katerega čakamo, med tem, ko imamo dizelskega goriva dovolj,« še dodajajo.

Težave tudi pri dobavi kurilnega olja

Vlada je s torkom določila najvišjo možno ceno pogonskih goriv, ne pa tudi kurilnega olja. To se je krepko podražilo. Cena za liter se je z 1,018 evra zvišala na 1,264 evra, kar predstavlja 24,17-odstotno rast. 

Kot so za Sobotainfo potrdili na Petrolu, so v minulih dneh zaznali povečano povpraševanje po kurilnem olju.

Trenutno znaša cena kurilnega olja 1,264 evra za liter, podražitev kurilnega olja pa je v skladu z uredbo o regulaciji cen kurilnega olja in temelji na nabavnih kotacijah tega produkta, objavljenih na svetovnih borzah, pojasnjujejo. 

»Dodatno veliko negotovost vnaša situacija v Ukrajini«

Gibanje maloprodajnih cen energentov odseva gibanje cen energentov na svetovnem trgu, na katerega družba Petrol nima vpliva.

Razmere na svetovnih trgih energentov so bile že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnaša situacija v Ukrajini.

Aktualno dogajanje že rezultira v dvigu cen energentov na svetovnih trgih, kar občutimo vsi, poudarjajo.

Zaradi omenjenih dejavnikov ni možno napovedati nadaljnjega razvoja gibanja maloprodajnih cen energentov. 

Termin dobave je odvisen od dogovora med kupcem in prodajalcem ter regije dostave. Trenutne čakalne dobe za dostavo kurilnega olja znašajo od 5 do 25 delovnih dni. Cena kurilnega olja velja na dan dobave.

Kot so iz OMV potrdili za STA so v zadnjem obdobju prav tako zaznali povečano povpraševanje po kurilnem olju. 

Spomnimo ...

Cene kurilnega olja so sicer regulirane od novembra lani, ko je vlada začasno, za tri mesece, omejila maržo distributerjev na maksimalno šest centov na liter kurilnega olja. Januarja se je odločila regulacijo podaljšati še za tri mesece.

Od februarja so v veljavi tudi znižane trošarine na energente, tudi na kurilno olje, a nižje trošarine ne pomenijo nujno tudi znižanja cen.

Znotraj cene goriva poleg trošarin in davkov ter marže glavni delež namreč predstavljajo cene surovin, ta pa so se po ruskem napadu Ukrajine precej podražile.

Cena za liter kurilnega olja se je novembra, ko je vlada omejila maržo, spustila pod en evro za liter, nato pa se je nekoliko zvišala in se v letošnjem letu gibala nekoliko nad enim evrom.

Še v ponedeljek je bilo treba za liter kurilnega olja namreč odšteti 1,018 evra.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

začnite hodit peš na razdalje do 1 km na večje razdalje pa pač z avtobusom, dovolj je tega da ma vsaka družina 3 avtomobile in se vozijo na 500 metrov z avti, čimbolj podražit bencin

pohorskisvizec

Dr dd, se strinjam.Res pa je, da so na delu špekulanti, tudi te butične črpalke niso sposobne na dolgi rok!

JON (nepreverjen)

Vi2 ali sta toliko fauš ali pa tako na podnu z razmišljanjem. Vi2 si v 21 stoletju nabavita konjsko vprego če bo kateremu konju slabo lahko vskočita.

pohorskisvizec

Konjska vprega, carsko....A boš ti v tej vpregi?

In reply to by JON (nepreverjen)

Starejše novice