Poslanec SD Dejan Židan se je v poslanski pobudi zavzel za ponovno nacionalno testiranje na prisotnost protiteles na novi koronavirus v krvi na reprezentativnem vzorcu za celotno državo.

Poslanec SD Dejan Židan je spomnil, da bilo zadnje testiranje protiteles oktobra in novembra lani. Po njegovem mnenju je dovolj razlogov, da aktualno stanje v Sloveniji ponovno preverijo.

Kot je navedel Židan, je ocena prekuženosti prebivalstva za oktober in november lani, ko je bilo testiranih 1211 vzorcev krvi udeležencev raziskave, ki je pokazala, da je imelo takrat v krvi merljivo količino protiteles proti novemu koronavirusu vsaj 4,16 odstotka prebivalstva.

Židan je spomnil, da je od takratnega testiranja minilo že kar precej časa. Bolezen se je širila po Sloveniji, prav tako pa od decembra lani poteka cepljenje proti covidu-19.

Po njegovih navedbah se pojavljajo tudi posamezne informacije o stanju s protitelesi proti koronavirusu v drugih državah (junijska raziskava indijske vlade, ki je pokazala, da ima protitelesa 67,6 odstotkov Indijcev) in številne študije o imunosti po preboleli bolezni ali opravljenem cepljenju.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ip (nepreverjen)

Že preden je bila razglašena pandemija smo nekateri preboleli. Karkoli pač to je.

pohorskisvizec

Kaj si prebolel lp? Samo vpr:

Koncajte novin… (nepreverjen)

Vsako leto imam vsaj enkrat malo hujši prehlad. Prej so temu rekli viroza, sedaj pa covid. Pustite nas na miru, pa bo spet tako kot je bilo. Eni prehlajeni, eni bolj bolni, eni celo mrtvi, a tako je bilo že tisočletja.

Starejše novice