Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Agencija Republike Slovenije za okolje je objavila statistične podatke, ki razkrivajo, kakšno je bilo vreme v avgustu.

Kot so zapisali, je bila avgustovska povprečna temperatura zraka na ravni celotne Slovenije močno nad povprečjem dolgoletnega obdobja.

Padavin je bilo pod povprečjem, število sončnih ur pa nekoliko podpovprečno.

Letošnjih avgust med najtoplejšimi, količina padavin pod povprečjem

Kot so zapisali meteorologi, se je letošnji avgust uvrstil med sedem najtoplejših od leta 1961. Še vedno je v tem obdobju najtoplejši avgust rekordno vročega poletja 2003, medtem ko je bil najhladnejši avgust 1976.  

Avgust je bil na ravni celotne države namočen močno podpovprečno. Kazalnik višine padavin je na državni ravni znašal okrog 58 odstotkov, kar uvršča avgust 2022 med enajst najbolj sušnih od leta 1961. 

Najmanj je bil v tem obdobju namočen avgust 2001, najbolj namočen je bil avgust 1969.

Sonca manj kot običajno

Letošnji avgust je bil na državni ravni podpovprečno osončen. Kazalnik trajanja sončnega obsevanja je znašal 91 odstotkov, kar uvršča letošnji avgust med 21 najmanj osončenih po letu 1961.

V tem obdobju sta bila najbolj osončena avgusta 1992 in 2012, najmanj pa je bil osončen avgust. 

»Navkljub sorazmerno nizkemu številu sončnih ur pa je bil avgust nadpovprečno topel,« dodajajo na Agenciji za okolje: »Vzrok za to je tudi v majhni količini padavin.« 

Pojasnjujejo, da je zaradi suhih tal temperatura čez dan dosegala visoke vrednosti, kar je prispevalo k zelo visoki povprečni temperaturi zraka.

Starejše novice