Slika je simbolična.
Na Avto-moto zvezi Slovenije smo preverili, kje se Slovencem na cesti največkrat zalomi oziroma kakšne vrste asistenc najbolj potrebujemo.

Če vas vaš jekleni konjiček še nikoli ni pustil na cedilu, ste najbrž eni redkih. Pogosto se zgodi, da avtomobili pač nehajo delovati – da pa je stres še večji, pa se kdaj (p)okvarijo tudi na (avto)cesti, ravno na poti v službo ali na dopust.

Kaj storiti, če se avto pokvari sredi ceste?

Ko pokličemo pomoč na cesti, nam mehaniki lahko nudijo hitro intervencijo, pri kateri lahko mehanik varno odpravi nastalo napako na sami lokaciji, kjer je do okvare prišlo.

Gre za situacije, kot so izpraznjen akumulator, manjša okvara na hladilnem sistemu, predrta pnevmatika, menjava kolesa, pregorele varovalke, manjše okvare električne napeljave in podobno. 

Če mehanik okvare ne more odpraviti, služba poskrbi za vleko vozila na servis ali drugo lokacijo – glede na željo člana oziroma voznika. 

Na Avto-moto zvezi Slovenije pojasnijo, da mehaniki za pomoč na cesti približno polovico okvar odpravijo takoj, torej že na kraju dogodka, zato lahko voznik, ki je poklical pomoč, po uspešnem popravilu takoj nadaljuje svojo pot.

Kje se največkrat zalomi?

Na Avto-moto zvezi Slovenije dodajo, da je že vrsto let najpogostejši razlog za intervencijo okvara akumulatorja.

Največ odpovedi zagonske baterije oziroma akumulatorja je v zimskem času, ko pritisne mraz in se najbolj pokaže šibkost baterij. Podobno hude posledice prinaša poletna vročina, ko prav tako beležijo porast okvar akumulatorjev. 

Večja nihanja temperature v večjem delu Slovenije ne vplivajo dobro na akumulatorje, zato je gotovo manj okvar na Primorskem.

Najslabše je, ko se temperature spustijo pod ničlo – takrat imajo na Avto-moto zvezi Slovenije okrepljene ekipe za pomoč na cesti z več zalogami akumulatorjev.

Pojasnijo še, da je največ intervencij v zimskem in poletnem času.

Poleg okvar akumulatorja je veliko intervencij zaradi predrtih in poškodovanih pnevmatik, kar je največkrat posledica ostrega tujka v pnevmatiki.

Do zapletov pride, ko ni možno opraviti zasilnega popravila s krpanjem, saj ima vse manj avtomobilov rezervno kolo. To predstavlja zmanjšanje mase vozila in poceni proizvodnjo. 

Ekipe za pomoč na cesti sicer imajo rezervna kolesa, vendar se problem pojavi, če njihovo kolo dimenzijsko ne ustreza, saj lahko prenehajo delovali napredni asistenčni sistemi. Tako ne preostane drugega, kot da vam pomagajo avtomobil odpeljati do vulkanizerja.

V koraku s časom: Pomoč tudi za električna vozila

Ker prodaja električnih vozil narašča, se je lani uvedla tudi rešitev pomoči na cesti za električna vozila, ki se na cesti znajdejo s praznim akumulatorskim sklopom.

Tako mehaniki pripeljejo mobilno polnilnico, ki v nekaj minutah dovolj napolni prazen akumulator električnega avta, in tako pomagajo vozniku, da nadaljuje pot do prve polnilne postaje.

Iz Avto-moto zveze Slovenija pa še razkrivajo:

»Zavedamo se, da bo s posodabljanjem voznega parka v prihodnje na cesti morda manj okvar, bodo pa te kompleksnejše, hkrati pa se pričakuje večji delež intervencij, kjer bo mogoče posredovati in reševati težave voznikov na daljavo - na primer prek telefona - zato bo vloga klicnega centra, tudi s preventivnega vidika, še pomembnejša.«

Pomoč pri okvari kolesa

V letošnjem letu so na Avto-moto zvezi Slovenije pomoč na cesti razširili tudi na kolesa, kjer velja enako kot pri drugih prevoznih sredstvih – če je mogoče, mehanik okvaro takoj odpravi in kolesar lahko nadaljuje svojo pot, sicer pa kolo in kolesarja odpelje na želeni naslov v Sloveniji.

Starejše novice