Državna proslava je bila na predvečer praznika v Šoštanju (Foto: Bobo).
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v poslanici ob dnevu upora proti okupatorju dejala, da gre za praznik temeljnih vrednot svobode, poguma, kulture in tudi narodove iznajdljivosti.

Odločitev za upor je zahtevala jasno opredelitev do narodnega obstoja in veliko junaštvo, je še poudarila.

»V našem času te vrednote dojemamo kot normalne, kot samoumevne, čeprav so bile še nedolgo nazaj vnovič na preizkušnji. Prav je, da se spominjamo, da nam današnja normalnost ni bila dana brez boja in žrtvovanja in da se zavedamo, da smo vsi odgovorni za ubranitev vrednot, ki so nam blizu in nam zagotavljajo prihodnost,« je v poslanici izpostavila Klakočar Zupančič.

Na dan upora proti okupatorju razmišljamo o pomenu tega upora za našo sedanjost in našo prihodnost, je še dejala. V obdobju, ko je svet zajela brutalna druga svetovna vojna, združevanje Slovenije še ni bilo končano.

»Slovenski narod je takrat še vedno živel v prepričanju svoje majhnosti, lastne predstave o svoji nepomembnosti in nepripravljen sprejemati velike odločitve,« je izpostavila.

Odločitev za upor proti okupaciji je bila zato največja odločitev tistega časa in je zahtevala prelom s preteklostjo. Zahtevala je jasno opredelitev do narodnega obstoja in do tega, da narod vzame usodo v svoje roke, je še dodala in pri tem izpostavila misel Ivana Cankarja, da si bo narod sodbo pisal sam.

Meni, da nas lastna zgodovina venomer opominja na potrebno budnost. »Ne smemo se slepiti, da se zgodovina ne more ponoviti, saj prav danes nedaleč od nas ječijo razgrete topovske cevi, ki neusmiljeno poustvarjajo že videne strahote,« je dejala in poudarila, da Slovenke in Slovenci nismo več majhen, nepomemben narod nekje na sredini konfliktov velikih sil. Smo slišani in toliko pomembni, kolikor smo jasni v svojih stališčih in prizadevanjih na diplomatskih parketih po svetu, meni.

»Ob dnevu upora proti okupatorju želim, da ohranjamo pogum in odločenost naših prednikov za zaščito vrednot, ki jih danes živimo in nam zagotavljajo demokratično, svobodno družbo. In čeprav se nam včasih zdi, da smo na vrhu, saj kot narod še nikoli nismo dosegli toliko, kot prav v času svoje samostojnosti, se moramo zavedati, da nas v prihodnosti čakajo težke preizkušnje,« je v poslanici navedla Klakočar Zupančič.

Pri tem je dodala, da Slovenija še ni zgled pravne in socialne države, zato moramo trajno ustaviti procese, ki vse večje število ljudi potiskajo pod prag revščine.

Naš razvoj moramo »še bolj opreti na lastno znanje, ki nam ga ne manjka, podjetnost in ustvarjalnost pa z veliko mero samozavesti negovati iz dneva v dan«. Samozavest in znanje imamo, dodati pa moramo le iskreno željo za skupno prizadevanje, je sklenila.

Komentarji (7)

Surfeiter (ni preverjeno)

fuj fuj fuj

Niko i ništa (ni preverjeno)

je zinula ko

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Politik (ni preverjeno)

Točno'Jaz kot analitik prepoznam vse te dobre in skromne poslance.V Sloveniji imamo res veliko srečo ,da imamo tako dobrosrčne in poštene politike in seveda tudi sodstvo.Jokam,solze mi tečejo od sreče in efovrije zaradi njihovih poštenih besed in dejanj.Slava jim'še enkrat.

I feel Slovenia (ni preverjeno)

Vi ste največji hlapci na tem planetu, Ukazuje vam Nemčija, Belgija, Izrael in ZDA, nikoli v zgodovini nismo imeli toliko gospodarjev kot jih imamo danes. Vaše gobezdanje o svobodi je žalitev za to besedo.

pohorskisvizec

Kaj si pa videla v Ugandi?Opico?Kaj si v njej spoznala,a .....?Nebuloze ta trosi,da ti je slabo!

Urška zabuhla (ni preverjeno)

ne me jebati u glavo

In reply to by pohorskisvizec

ip (ni preverjeno)

Pravijo, da je branje zdravo za vzdrževanje aktivnih možganov. Nevem zakaj me zdaj glava boli.

Starejše novice