Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Zagovornik načela enakosti je bil obveščen o oglasu na spletni strani za oddajo nepremičnin, v katerem je bilo navedeno, da se nepremičnina oddaja izključno slovenskim družinam.

Prijavitelj diskriminacije je zagovornika opozoril, da je v enem od oglasov na spletnem portalu za oddajo nepremičnin tudi podatek, da se nepremičnina oddaja izključno slovenskim družinam, kar je diskriminatorno.

Zagovornik je sprožil postopek ugotavljanja diskriminacije, v katerem je izvedel, da je bil ta sporni pogoj v oglas dodan naknadno. Po navodilu lastnika nepremičnine ga je dodatno vpisala nepremičninska agencija, ki je oglas tudi objavila.

Diskriminatorno merilo je v oglas dodala kljub pravilom objavljanja na nepremičninskem portalu, ki od vseh uporabnikov zahteva spoštovanje zakona o varstvu pred diskriminacijo.

Zagovornik je zato ugotovil, da sta lastnik in nepremičninska agencija ravnala diskriminatorno.

Prvi je dal navodilo za diskriminacijo, saj je navedel, naj v oglasu piše, da se nepremičnina oddaja izključno družini, in to slovenski.

Po navodilih je agencija od možnosti najema izključila tujce

Agencija je navodilo upoštevala in tako od možnosti najema izključila tujce in vse, ki nimajo družine, kar pomeni diskriminatorno obravnavo na podlagi osebnih okoliščin državljanstva oziroma etničnega porekla in zakonskega stanu oziroma družinskega statusa.

Zagovornik je v ugotovitveni odločbi navedel, da so po zakonu o varstvu pred diskriminacijo fizične in pravne osebe dolžne spoštovati prepoved diskriminacije na področju ponujanja blaga in storitev, vključno s stanovanji. 

Zaradi navedb lastnika nepremičnine, da ni želel nikogar diskriminirati, pa je v odločbi pojasnil tudi, da so za ugotovitev diskriminacije pomembne posledice, ne pa to, ali je bilo diskriminiranje namerno.

Komentarji (16)

dolfo (ni preverjeno)

Vsak se lahko sam odloči, komu bo oddal svojo nepremičnino! In če bo rekel ciganom ne, ker vemo, kaj so naredili iz bloka v Preradovičevi, se je sam tako odločil in ima čisto prav, saj gre za zasebno last, ki jo mora gospodarno upravljati!

Suska (ni preverjeno)

In kaj je sploh narobe??Kaj država bo diktirala KOMU lahko kdo odda lastno stanovanje?Tako daleč smo že?

pagans eu (ni preverjeno)

Po komunisticno-levicarsko-banditi ti bodo diktirali komu smes oddajati!!!!hvalabogu da se greznica komunizma sesuva-komunizem nikoli vec!!!!!

In reply to by Suska (ni preverjeno)

Sami bedaki (ni preverjeno)

Pri oddajanju zasebne lastnine, pa se res lahko vsak sam odloči. Ko sem sam nekoč najemal stanovanje, sem bil na "razgovoru za službo". Pardon, glede na vprašanja, bolj na zmenkarijah. Pa to ni nič narobe, pač tega stanovanja nisem vzel. Odgovarjal pa tudi nisem o zasebnih zadevah. Ampak to je odločitev lastnika. Upam, da je gospa našla sorodno dušo, za svoje stanovanje. Pika.

44 (ni preverjeno)

In?

novinarski zmazek (ni preverjeno)

zakon, ce sploh tak obstaja, je neustaven. clovek, ki je napisal oz zmazal ta clanek, pa nepismen in neumen.

pohorskisvizec

Oddaš lahko komur koli. Lastnik se odloča in pika!

Bučkoe (ni preverjeno)

Prav je naredil!!!! Veste, kaj so iz novega bloka naredili?

pagans eu (ni preverjeno)

Pravilno -tudi mi oddajamo samo slovencem!!!!ostali pa v kontejnerje ali pod most -me ne briga!!!

In reply to by Bučkoe (ni preverjeno)

Mišo (ni preverjeno)

Vsak lahko oddaja komur želi. Inšpekcija, pa naj raje kontrolira tiste oglase, ki se oddajajo brez energetskih izkaznic, čeprav bi se po zakonu, morale navesti.
Nepremičnine net sploh takih oglasov ne bi smel objavljati.....ja ker važno je da agencije plačajo oglase.....a ne...

skandinavec (ni preverjeno)

To se tale buzerant lobnik bori za svoje šiptarske pederske fafače, da se imajo kje ponosno pedrat, govna degenerirana! Lgbt gnoj nam grobo vsiljuje svoj način življenja preko levice in kovačeve pujse!

Papak (ni preverjeno)

Jaz osebno se poserjem na pedre lezbace lgbt pohabljence cefursko in ostalo komunisticno gnilo zalego v sloveniji-pri meni nimajo nobenih sans!!!!samo slovenci-pa magari mi ne placujejo-za nase ljudi se gre!!!

In reply to by skandinavec (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Po tej logiki je diskrimitorno napisati, da se zadeva oddaja, recimo, študentom in/ali mamicam z otroki ...

Ljudozerec (ni preverjeno)

Smradeiter -vidimo da spet pises po komentarjih-ti komunisticni pohabljenec cefurski ,ti je ze bilo receno da nisi pomemben in se manj zateljen-idiot levicarski komunisticni-gubi se!!!!

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

jasna maribor (ni preverjeno)

Butakci-selekcija ni protizakonita!!!!poscijemo se na diskriminacijo-komu bo oddajal lastnik je njegova stvar in pravica-pravilno da se gre za nase!!!!!odlicen oglas!!!!tudi jaz oddaham izkljucno slovencem-ostali pa v jarek ali pod most!!!!

čarni vrag (ni preverjeno)

Vse kar imajo levičarji so nakradli sami ali pa njihovi starši-komunisti.

Starejše novice