Kakšna so pravila za prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja?

Bliža se vozniška zima – 15. november, ko je treba v skladu z zakonodajo letne pnevmatike na vozilih zamenjati z zimskimi oziroma če vozniki vozijo z letnimi tudi po tem datumu, morajo imeti v vozilu snežne verige. Četudi je slednje dovoljeno, Avto-moto zveza Slovenije svetuje, da je treba imeti v mislih ne le datum, temveč predvsem upoštevati vremenske razmere in temu ustrezno prilagoditi opremo vozila. 

Primerna oprema avtomobila, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija, so le kakovostne zimske pnevmatike. Zimske pnevmatike imajo poleg opazno globljega profila in lamel za boljši oprijem na snegu tudi drugačno gumeno zmes, namenjeno nizkim temperaturam. Gumena zmes letnih pnevmatik pri nizkih temperaturah namreč otrdi, oprijem in vodljivost se zato poslabšata. 

Razliko med letno in zimsko pnevmatiko nazorno prikažemo z dolžino zavorne poti: pri hitrosti 50 kilometrov na uro je zavorna pot v snegu z zimskimi pnevmatikami 31 metrov, z letnimi pa 62 metrov; na poledeneli cesti je pri hitrosti 30 kilometrov na uro zavorna pot z zimskimi pnevmatikami 57 metrov, z letnimi 68 metrov. 

»Ti dodatni metri lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo!« izpostavlja Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije, ki dodaja, da je treba pri izbiri zimske pnevmatike preveriti njeno oznako – prava je tista, ki je označena s snežinko v triglavi gori.

Prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja

Prehajanje občin je za stranke dovoljeno za dostop do storitev:

  • registracija vozil, tehnični pregled in zavarovanje ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa,
  • menjava pnevmatik, obisk servisnih delavnic za popravila in vzdrževanja motornih vozil – če stranka nima možnosti tega opraviti v svoji občini ali ima pri vulkanizerju shranjene pnevmatike ali če drugače dokazuje, da nujno potrebuje to storitev,
  • če gre za stranko, ki potrebuje storitev za njene poklicne oziroma gospodarske potrebe.

V vsakem od naštetih primerov mora stranka dokazovati nujnost prehoda z:

  • osebno izjavo  in
  • dokazilom, ki se nanaša na potrebo po registraciji oziroma zavarovanju (prometno dovoljenje), tehničnemu pregledu vozila, usposabljanja na področju prometa, dokazilo hrambi pnevmatik, dokazilo o nujnosti uporabe vozila za gospodarsko dejavnost stranke, obvestilo o dogovorjenem terminu in lokaciji opravljanja storitve.

Dokazilo in izjavo mora stranka na zahtevo pokazati pristojnemu inšpektorju, redarstvu ali policistu.

Priprava vozila na zimo ni le menjava pnevmatik

Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, saj zagotavljajo edini stik avta s podlago, po kateri vozi.

A vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik, poudarja AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan: »Ob prihodu nižjih temperatur je treba letno tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla zamenjati z zimsko, preveriti delovanje akumulatorja, poškodbe in obrabo metlic brisalcev … Vsako zaznano poslabšanje delovanja naj bo opomnik za menjavo. Dobra vidljivost je namreč eden ključnih pogojev za varno vožnjo, vemo pa, da je vidljivost v deževnih in meglenih razmerah ter ob sneženju slabša kot sicer.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice