Na sinočnji dopisni seji je vlada nekoliko presenetljivo preklicala preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2, ki je bila razglašena 12. marca 2020.

Epidemija je bila razglašena 12. marca 2020, na zadnji dan vlade Marjana Šarca, da bi se na ta način lažje spopadli z zajezitvijo širjenja koronavirusa, takrat smo v Sloveniji imeli zabeleženih 96 primerov okužbe s koronavirusom.

Odredba o razglasitvi epidemije je začela veljati 12. marca 2020 od 18. ure naprej, aktiviran je bil tudi državni načrt. Ob razglasitvi epidemije je začelo ugašati javno življenje v Sloveniji, saj so bili sprejeti številni ukrepi, od zaprtja šol in vrtcev, do omejevanja prehodov državne meje in dela na domu. Temu so sledili še številni drugi omejevalni ukrepi, od prepovedi prodaje blage in ponujanja storitev, zbiranja in druženja, do prepovedi prehajanja občinskih mej.

Epidemije ni več, ukrepi ostajajo

Po več kot dveh mesecih pa je vlada v četrtek pozno zvečer na dopisni seji presenetljivo preklicala  epidemijo, potem ko je sicer preklic epidemije napovedal premier Janez Janša še isti dan za konec meseca. Ravno tako je bilo še malo pred tem iz vrst zdravstvene stroke slišati, da za preklic še ni strokovnih razlogov, saj je treba počakati na oceno sproščanja ukrepov, poleg tega pa epidemije naj ne bi preklicala še nobena evropska država.

Kot je vlada zapisala v sporočilu za javnost, je Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni covid-19, se – ob strokovni utemeljenosti – še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji covid-19.

Prvi potrjen primer okužbe s SARS-CoV-2 smo v Sloveniji zabeležili 4. marca 2020, do vključno 13. maja pa smo zabeležili 1464 potrjenih primerov okužbe. Kumulativna 14-dnevna incidenca je 35 primerov, efektivna reproduktivna številka pa je trenutno <1, so še zapisali v vladi.

Trenutna epidemiološka situacija tako omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije, ne pa še njihove odprave v celoti, opominjajo in pozivajo k doslednemu izvajanju samozaščitnih ukrepov.

Je to razlog za preklic epidemije?

V kolikor vlada do danes epidemije ne bi preklicala, bi večina ukrepov, ki so namenjeni pomoči gospodarstvu in prebivalstvu iz prvega protikorona paketa morali podaljšati še za mesec dni. Kot je navedeno v zakonu: »Če do 15. maja 2020 epidemija ni preklicana, se roki izteka ukrepov, ki so določeni do 31. maja 2020, podaljšajo za 30 dni.«

Gre tako za ukrepe kot so nadomestilo za čas, ko so delavci na čakanju, oprostitev plačila za pokojninsko zavarovanje, krizni dodatek in temeljni dohodek za samozaposlene osebe. Danes se bo sicer sestala delovna skupina, ki se bo lotila priprave vsebine za tretji protikorona zakona, ki naj bi zagotovil dodatno pomoč najbolj prizadetim delom gospodarstva, predvsem turizmu, in vzpostavil shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. 

Konec tudi s karanteno ob prehodu meje

Vlada je sprejela tudi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covid-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Sprošča se karantena za vse, razen za osebe iz tretjih držav z nekaterimi izjemami. Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah Evropske unije in ni zapustila Evropske unije za več kot 14 dni, policija zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 na meji vroči navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje o izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja covid-19, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarji (2)

Gotof je (ni preverjeno)

Ob kolkih je protest ??

Ferdo Piš (ni preverjeno)

In zopet se pojavi Janez Janša kot veliki zmagovalec
Če b bil vladni klovn na oblasti bi bilo že 90 000 mrtvih

Starejše novice