Ljubljančanov včeraj zvečer ni pustil spati zvok helikopterja in policijskih siren.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so včeraj opravili varovanje protestnega shoda, ki se je okoli 18. ure pričel na Trgu republike, kjer se je zbralo okoli 8000 ljudi.

Okoli 20. ure je prišlo na tem mestu do množične kršitve javnega reda in miru, pri čemer so v policiste in poslopje Državnega zbora metali granitne kocke, steklenice in pirotehniko, zaradi česar je policija za zagotovitev javnega reda shod razpustila. 

Razpustitev shoda

Osebe so bile večkrat pozvane, naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevale, zato so policisti množico iz Trga republike razgnali. 

Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije, naj se razidejo, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete, ter uporabljali pirotehniko.

Zoper osebe, ki na Šubičevi cesti niso upoštevale ukazov, naj se razidejo, je bil uporabljen tudi vodni top.

Napad na policiste

Šele okoli 22. ure so policisti uspeli vzpostaviti javni red in mir in preprečiti nadaljnje kršitve protestnikov, ki so se na območju centra mesta Ljubljana zbirali in po razpustitvi neprijavljenega shoda še nadaljevali s kršitvami javnega reda in miru. 

V skupinah so se zbrali in napadali policiste s steklenicami in granitnimi kockami.

Tekom celotne intervencije so policisti uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva, penaste naboje, ter vodni top.

Do sedaj policija potrjuje, da je bilo tekom varovanja zaznanih več kršitev javnega reda in miru, ter kaznivih dejanj. 

Poškodovanih je bilo več policistov, več službenih vozil policije in stavba Državnega zbora.

Nekaj oseb je bilo pridržanih, doslej pa podatka o poškodovanih osebah, ki so se udeležile neprijavljenega shoda niso zabeležili.

Kaj o protestu pravi Janša?

Premier Janez Janša je po incidentih na protestnem shodu, na katerem so izražali nasprotovanje uveljavitvi pogojev PCT, tvitnil, da vlada ne bo popuščala nobenim pritiskom. 

»Vztrajala bo pri ukrepih za varovanje zdravja in življenj ljudi,« je zapisal. 

»Ulično nasilje še nikoli ni pripeljalo do česa dobrega,« je na Twitterju zapisal premier Janša in dodal, da je policija dolžna ukrepati po zakonu. 

Čas pa je tudi, da tudi tožilstvo in sodstvo ne tolerirata več groženj in nasilja, je navedel.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec

Vandali...uničevanje tuje lastnine..Me zanima, če bi kakšnemu protestniku zažgali avto ali kaj podobnega, kričal bi policija na pomoč!

11 (nepreverjen)

Krivci ste izključno sds-ovci z svojo nesposobno vlado. Garantirano ste že naredili bistveno več škode kot tile protestniki. No ja za naslednjič se še ne ve. Nikoli več se ne boste pobrali. ZAPOMNI SI TO ČEPRAV VEM, DA TI BO TO TEŽKO.

In reply to by pohorskisvizec

dd (nepreverjen)

grdi grdi ljudje, kako si UPAJO upreti VLADNEMU FAŠIZMU, treba je gledat v tla in mirno vse sprejet kar si fašisti čez noč izmislijo brez ustavne presoje....TO JE ŠELE ZAČETEK, ŠE VELIKO HUJŠE NASILJE SLEDI V NASLEDNJIH TEDNIH IN MESECIH ČE SE TA FAŠISTIČEN PCT IN PROSTOVOLJNO PRISILNO CEPLJENJE NE UKINE.

pohorskisvizec

Dr dd, persen in apaurin in počivati, pa nazaj v OŠ na uro zgodovine! Ali je bilo v času fašizma v letu 1939-1945 možno protestirati, ti si skregan z zgodovino!

Janez&40pankrtov (nepreverjen)

Kako je Jansa prebedel noc v kleti Cankarjevega doma ali mu je bilo hladno ?

11 (nepreverjen)

Ni mu bilo hladno saj sta se z Orbanom stiskala.

In reply to by Janez&40pankrtov (nepreverjen)

Starejše novice