Od leta 2018 naprej so Evropo poplavili zamaški, ki med mnogimi ljudmi vzbujajo nejevoljo. So tako trdno držeči se plastenk, da jih je skorajda nemogoče odstraniti.

Kot smo že poročali, novi zamaški ne ostajajo neopaženi, saj vsebujejo posebno lastnost, ki mnogim povzroča kar precej nejevolje. 

Gre za zamaške, ki se tako trdno držijo plastenke, da jih je skorajda nemogoče ločiti od nje. Za njihov nastanek je odgovorna predvsem Evropska unija, ki je podala direktivo o zmanjšanju vpliva plastičnih izdelkov na okolje

Zakaj sploh tovrsten tip zamaškov? 

Evropska unija je maja 2018 objavila direktivo ravnanja s plastičnimi izdelki za enkratno uporabo.

Države članice so morale v skladu s tem sprejeti ukrepe za zmanjšanje porabe tistih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki nimajo alternativnih proizvodov. 

V direktivi so med drugim določili: 

»Plastenke za enkratno uporabo, ki imajo plastične pokrovčke in zamaške, se smejo prodajati le, če pokrovčki in zamaški v fazi predvidene uporabe proizvodov ostanejo pritrjeni na vsebnike

Želja po desetodstotnem zmanjšanju plastičnih odpadkov 

Direktiva je bila sprejeta 5. junija leta 2019, proizvajalci pa imajo do decembra 2024 čas, da vse izdelke v celoti prilagodijo. 

Z navedeno uredbo želi Evropska unija zmanjšati količino plastičnih odpadkov za približno deset odstotkov, saj so plastični pokrovčki med predmeti, ki jih najpogosteje najdemo odvržene na evropskih plažah. 

Eden od ciljev, ki ga določa direktiva, je tudi, da bi do leta 2025 ločeno od ostale plastike zbrali 77 odstotkov vseh plastenk, do leta 2029 pa 90 odstotkov.

Postopoma bi dvignili tudi obvezni delež reciklirane plastike, in sicer na 25 odstotkov od leta 2025 ter na 30 odstotkov do leta 2030.

Ločeno zbiranje zamaškov sicer ni prepovedano 

Kot poroča N1, so z ministrstva sporočili, da direktiva ločenega zbiranja plastičnih zamaškov sicer ne prepoveduje, vseeno pa jih je ob normalni uporabi težko odstraniti s plastenk in verjetno posledično težko zbirati ločeno. 

Podobnega mnenja je tudi Tomaž Vozel, vodja družbe Dinos, ki dodaja:

»Direktiva bo vsekakor zmanjšala možnost zbiranja pokrovčkov, ki od plastenk predstavljajo večji del zbranih količin. To pa bo pomenilo tudi manjše vsote zbranih pokrovčkov za humanitarne namene.« 

Komentarji (1)

Surfeiter (ni preverjeno)

živeli partizani
Ampak vsako leto vas kar nekaj gagne
Tak da vas ćez 10 let ne bo več
To bo velika korist za penzionistični fond

Starejše novice