Stanje v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor se ne umirja. Trenutno imajo v bolnišnici hospitaliziranih več kot 200 covidnih pacientov, od tega jih 45 potrebuje intenzivno terapijo. Od dela je odsotnih kar 887 zaposlenih.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 6158 testih potrdili 1627 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 26,4 odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1304 pacientov, 193 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 86 oseb, 66 oseb pa je zaradi bolezni umrlo, kar je največ do sedaj.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 171 oskrbovancev in 104 zaposleni. V zadnjem dnevu se je v domovih za starejše na novo okužilo 223 stanovalcev in 61 zaposlenih, od tega 36 zdravstvenih delavcev.

V UKC Maribor odsotnih kar 887 zaposlenih

Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin je v svoji predstavitvi poudaril, da je mariborska občina še vedno zelo ogrožena, saj je na drugem mestu po številu okužb glede na število prebivalcev.

»To se vidi tudi v vsakodnevnem pritisku na hospitalizacije v naši ustanovi,« pravi Vogrin.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je trenutno hospitaliziranih več kot 200 covidnih pacientov, od tega jih 45 potrebuje intenzivno terapijo.

»Te številke potrebujejo enormne napore celotnega zdravstvenega osebja,« poudarja Vogrin in dodaja, da v bolnišnici vsakodnevno operirajo, zdravijo in ambulantno obravnavajo tudi več tisoč posameznikov. Ostalih ne covidnih bolnikov imajo trenutno v bolnišnici nekaj več kot 500

Število pacientov v bolnišnici pri tem ne upada, pravi Vogrin, se pa spreminja število zaposlenih, ki za te paciente skrbijo.

V tem trenutku je namreč v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor odsotnih od dela kar 887 zaposlenih. Velik del, okoli 300 zaposlenih, je odsotnih predvsem zaradi okužb s koronavirusom in povezane samoizolacije, veliko pa jih je odsotnih tudi zaradi drugih razlogov, ki so povezani z izgorelostjo na delovnem mestu.

Drugi val je v mariborski bolnišnici že desetkrat večji

O intenzivnosti dela v bolnišnici pričajo tudi podatki o dnevnem sprejemu bolnikov. V Univerzitetnem kliničnem centru dnevno sprejmejo okoli 24 pacientov s koronavirusom, pri čemer so uspeli ležalno dobo zmanjšati iz osem na pet dni, kjer se je ležalna doba za nekaj dni skrajšala tudi na intenzivnem oddelku.

Zgovorni so podatki tudi, ki kažejo, da je bilo v bolnišnici v prvem valu hospitaliziranih 107 pacientov, v drugem valu pa že 1060. »Drugi val je že desetkrat večji. Bojim pa se, da bo do konca drugega vala teh hospitalizacij vsaj še 500,« pravi Vogrin.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so pričeli tudi z intenzivnim testiranjem med zaposlenimi. Pri tem so do tega trenutka opravili od 1500 do 2000 testov. Ti testi so pokazali, da je med zaposlenimi, ki ne kažejo znakov okužbe s koronavirusom, vsaj pet odstotkov zares okuženih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice