Konfederacija slovenskih sindikatov poziva javne delavce k vlaganju tožb za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor in protikoronskih zakonih.

Javnim delavcem, s strani zavoda za zaposlovanje napotenim delavcem na delo v domove upokojencev in drugje, pripadajo vsi dodatki za delo v rizičnih razmerah v času epidemije, kot pripadajo redno zaposlenim javnim uslužbencem zaradi temeljnega načela enakega plačila za opravljanje enakega dela, poudarja Konfederacija slovenskih sindikatov na podlagi preučenih predpisov in pridobljenem mnenju ministrstva za javno upravo.

»Za delo v sivi coni javni uslužbenec z minimalno plačo prejme približno 1000 evrov dodatka na mesec, medtem ko javni delavec, ki dela enako v sivi coni z javnim uslužbencem, ne prejme dodatka po navodilih zavoda za zaposlovanje, ne prejme niti enega centa,« dodajajo v Konfederaciji slovenskih sindikatov. 

Po njihovem mnenju je posamezen delavec za čas obeh valov epidemije nezakonito prikrajšan za približno 5000 evrov, zaradi česar javne delavce pozivajo k vlaganju tožb.

Vse, kar mora storiti posamezen javni delavec za vložitev tožbe za dodatke, je obrazloženo na strani Konfederacije slovenskih sindikatov.

Starejše novice