Z današnjim dnem je začela veljati novela, ki bi tujcem lahko omejila vstop v Slovenijo

Z današnjim dnem je v veljavo stopila novela zakona o tujcih. Novela predvideva možnost sprožitve posebnega ukrepa, ki bi ob zaostrenih migracijskih razmerah omejil vstop tujcev v državo. Tako se bo novela pravzaprav uporabila šele, ko bo državni zbor z absolutno večino sprožil ta posebni ukrep, poroča STA. Novelo sta podprli opozicijski SDS in NSi, v koaliciji pa si niso bili enotni. Del koalicijskih poslancev iz vrst SMC, DeSUS in SD je glasoval proti.

Kdaj bo prišlo do aktivacije ukrepa?

Državni zbor bo o ukrepih odločal na predlog vlade, če bo ta prejela od ministrstva za notranje zadeve oceno, da bi lahko bila ali da sta že ogrožena javni red ali notranja varnost države zaradi spremenjenih razmer na področju migracij. 

Prošnja za mednarodno zaščito

Če bo tujec, ki bo poskušal nezakonito vstopiti na mejnem prehodu ali je že nezakonito vstopil na ozemlje Slovenije iz sosednje države članice EU, izrazil namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, bo policija izvedla identifikacijski postopek in ugotavljala njegovo identiteto.

Ne glede na določbe zakona, ki ureja mednarodno zaščito, pa policija po noveli to namero zavrže kot nedopustno, če v sosednji državi članici EU, iz katere je tujec vstopil, ni sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka in pogojev za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja, in tujca napoti v to državo, so še zapisali na STA.

Zakon bo pod drobnogled vzela varuhinja človekovih pravic

Sprejemanje novele so spremljali očitki o neustavnosti in neskladju z mednarodnim pravom. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer bo zakon analizirala ter se na osnovi ugotovitev odločila, ali bo uporabila možnost bodisi zahteve bodisi pobude za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa.

 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice