Slika je simbolična.
V primerjavi z drugimi družbenimi omrežji je TikTok tisti, ki je doživlja največjo rast. Uporabniki generacije Z gledanju posnetkov posvetijo več kot dve uri dnevno.

Tiktok je v Sloveniji najbolj priljubljen med generacijo Z, z njim pa se spogledujejo tudi druge generacije, kaže raziskava, ki so jo izvedli pri Inštitutu Mediana.

Uporaba TikToka raste pri vseh generacijah

Prebivalci Slovenije med družbenimi omrežji še vedno v največji meri uporabljajo Facebook. Sledijo Youtube in Instagam, Tiktok je na četrtem mestu. 

Največ časa na Tiktoku preživi generacija Z, in sicer več kot dve uri dnevno, dobro uro pa tudi uporabniki, ki pripadajo generaciji babyboom.

Raziskava Mediane razkriva, da uporaba TikToka raste pri vseh generacijah. Najbolj se je povečala pri generaciji Z, od leta 2020 za 16 odstotkov. 

Pogosto nakupujejo preko spleta, težje jih najdemo na tržnici

»Uporabniki Tiktoka nakupujejo velikokrat in potrošijo veliko,« so ugotovili z raziskavo. Pri tem preko spleta najpogosteje nakupujejo oblačila, rezervirajo počitnice in potovanja, velikokrat kupijo obutev ali si privoščijo vstopnico za dogodke. 

Svoje zdravstveno stanje so uporabniki Tiktoka kljub sedečemu načinu življenja ocenili kot odlično. Kljub temu nekateri priznavajo, da bi lahko bolj redno telovadili in se zdravo prehranjevali.

Nadpovprečno jih skrbi za zdravje, kar ni nepričakovano ob vseh 'strokovnjakih', ki svoje zdravstvene nasvete objavljajo na družbenem omrežju. 

Med zdravstvenimi težavami, ki jih mučijo, so najpogostejše tesnoba, bolečine v mišicah in sklepih, glavoboli, prehlad, izčrpanost in prebava.

Uporabniki Tiktoka niso najbolj trajnostno naravnani

Na Inštitutu Mediana so ob tem preverili še, kako trajnostno naravnani so uporabniki TikToka. Ugotovili so, da je manj takih, ki se trudijo z ločevanjem odpadkov ali bi bili za dobrobit okolja pripravljeni spremeniti svoj življenjski slog. 

So bolj materialistično usmerjeni in menijo, da se okolje splača varovati le, če prihraniš nekaj denarja.

Ločevanje odpadkov ne spada med njihove dolžnosti, učinki globalnega segrevanja pa se jim zdijo preveč oddaljeni, da bi jih skrbeli.

Starejše novice