Vas mika oddih, nakup nove knjige, obisk muzeja ali kina, morda večerja v restavraciji? Turistični bon in BON21 lahko koristite le še do 30. junija 2022.

Če bonov še niste izkoristili, imate to možnost le še nekaj dni. Unovčiti jih je mogoče le še do naslednjega četrtka, 30. junija 2022. Tukaj so napotki, kje lahko porabite bone, na kakšen način, kako jih prenesti na družinske člane in kako preveriti, koliko dobroimetja vam je še ostalo. 

Kaj je bon in kolikšne so vrednosti?

Bon je dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave Republike Slovenije, ki ga ima vsaka oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje, to pomeni, da je upravičenec do bona in ga lahko unovči pri ponudnikih storitev, ki izpolnjujejo predpisane pogoje, za plačilo opravljenih dovoljenih storitev.

Zanj ni potrebno zaprositi in se ga ne dobi po pošti v fizični obliki.

Unovčiti jih je možno na veliko načinov

Spomnimo. Turistične bone je v luči pomoči zaradi koronavirusa prizadetemu turizmu leta 2020 prinesel tretji protikoronski zakon. Unovčiti jih je mogoče v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

Bone 21 pa je prinesel deveti v nizu zakonov, namenjenih za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaradi koronske krize. Prebivalci jih lahko unovčijo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre.

Dodajmo, da je vrednost prejetih bonov v letu 2020, ki veljajo za unovčevanje v turističnih nastanitvah, bila 200 evrov za polnoletne osebe in 50 evrov za mladoletne, vrednost dodeljenih bonov v letu 2021 z oznako BON21, ki jih je mogoče koristiti tudi za druge storitve, kot so gostinske, kulturne in športne, pa je bila 100 evrov za polnoletne in 50 evrov za mladoletne.

Praktični primeri koriščenja bonov

1. Letujete sami ali s svojo družino

Izberite in rezervirajte termin pri ponudniku turističnih storitev in ga obvestite, da nameravate unovčiti bone. Ko pridete na lokacijo, imejte s seboj identifikacijske dokumente vseh članov družine in, če se da, tudi fotokopije teh dokumentov. Povejte, da boste unovčili bone in sledite njegovim navodilom.

V primeru, da bo družina koristila le turistične bone ali le BON21, se bodo vsi člani družine vpisali v en obrazec. V primeru, da bo del družine koristil turistični bon, drugi del pa BON21, pa bo potrebno izpolniti oba obrazca. Obrazce boste dobili pri ponudniku, lahko pa si jih natisnete in predizpolnite že doma. V obrazca se vpiše le tiste osebe, katerih boni se bodo koristili.

Receptor bo bo na podlagi vaših osebnih podatkov in izpolnjenega obrazca oziroma obrazcev na svojem računalniku preko informacijskega sistema FURS unovčil bone.

2. Vaš otrok bo letoval z osebo, ki ni njegov zakoniti zastopnik (babica, teta ... )

Že pred odhodom na letovanje morate kot zakoniti zastopnik ali skrbnik otroka (na primer mati) podpisati posebno izjavo, da bo vaš otrok koristil bon po tretji osebi. V primeru, da bo otrok koristil turistični bon ali BON21, izpolnite ta obrazec

To izjavo mora tretja oseba (na primer babica, teta…) v postopku unovčevanja bona predati ponudniku ali receptorju. Otrok naj ima s seboj svoj identifikacijski dokument in, če se da, fotokopijo le-tega.

Tretja oseba bo na recepciji povedala, da bi rada koristila bon tudi za omenjenega otroka in se ravnala po navodilih receptorja. Tretja oseba bo zase in za omenjenega otroka izpolnila le en obrazec, če bosta oba koristila istovrstni bon, ki ga bo lahko prejela tudi pri receptorju. V nasprotnem primeru bo potrebno izpolniti dva obrazca priloga 1.

Receptor bo na podlagi podatkov iz osebnih dokumentov in omenjenih obrazcev na svojem računalniku preko informacijskega sistema FURS unovčil bone.

3. Letujete sami in koristite svoj bon ter bon, ki sta ga na vas prenesli mati in babica

Že pred odhodom na letovanje morata mati in babica izpolniti vsaka svojo posebno izjavo o prenosu bona na vas; odvisno od vrste prenesenega bona. Na letovanju imejte s seboj svoj identifikacijski dokument in, če se da, fotokopijo le-tega. Receptorju povejte, da bi rad unovčil svoj bon in še bona svoje matere in babice.

Pri tem se ravnajte po navodilih receptorja. Predati mu boste morali izpolnjeni izjavi matere in babice ter izpolniti obrazec priloga 1, ki ga boste lahko prejeli tudi pri receptorju. V primeru unovčevanja istovrstnih bonov bo le ena priloga 1, v primeru unovčevanja različnih bonov, bosta potrebni dve prilogi. Receptor bo na podlagi vašega osebnega dokumenta in omenjenih obrazcev na svojem računalniku preko informacijskega sistema FURS unovčil bone.

Bon se lahko prenaša le med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Ne prenaša pa se med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji in tako dalje.

Kako preveriti, koliko denarja vam je še ostalo? 

Če bonov še niste porabili v celoti, vas zagotovo zanima, kakšno je dobroimetje. 

To lahko preverite z registracijo preko spletne strani ali aplikacije eDavki, celoten postopek vpogleda pa je nazorno opisan na tej obarvani povezavi.

Z boni se lahko plačajo storitve, opravljene do zaključka veljavnosti bonov – to je do 30. junija 2022. V sistem Finančne uprave za unovčevanje bonov (eDavki) se bo kot zadnji datum lahko vnesel 30. junij.

V primeru, da bodo storitve (nočitve) opravljene v času pred in po tem presečnem datumu, se z boni lahko plača le del letovanja do 30. junija 2022 (preostali znesek se lahko plača z drugimi plačilnimi sredstvi).

V primeru, da bi ponudniki želeli izvesti morebitne popravke ali spremembe podatkov v sistemu Finančne uprave, naj to uredijo do 30. junija 2022. To pomeni, naj preverijo bone, ki jih imajo na statusu »rezerviran« in jih unovčijo ter izvedejo morebitne popravke podatkov do tega datuma, še opozarjajo iz Finančne uprave Republike Slovenije. 

Koliko bonov je bilo unovčenih doslej?

Od začetka unovčevanja turističnih bonov, torej od 19. junija 2020, pa do 22. maja letos, je turistični bon unovčilo 1,65 milijona različnih upravičencev. Niso pa vsi porabili celotne vrednosti svojega bona, saj jih je bilo do 19. junija letos unovčenih za 287,19 milijona evrov, kar je 80,4 odstotkov od zneska potencialno vseh unovčenih bonov, kažejo podatki Fursa.

Na voljo je bilo tako še za okoli 69,66 milijona evrov turističnih bonov.

Turističnih bonov je bilo največ unovčenih na Obali, Gorenjskem in v termah, so pojasnili na Fursu. Največ bonov je bilo unovčenih v Občini Piran, do 12. maja v vrednosti 48,71 milijona evrov. Sledili sta občini Kranjska Gora in Moravske toplice, kjer je bilo unovčenih po okoli 16 milijonov evrov bonov.

Boni 21 so kot dodatna oblika pomoči prebivalcem na voljo od 16. julija lani. Do 22. maja je te bone unovčilo 1,57 milijona upravičencev. Do 19. junija letos je bilo unovčenih za 146,45 milijona evrov bonov. Skupna vrednost vseh bonov 21 je okoli 187 milijonov evrov, kar pomeni, da je bilo doslej izkoriščene okoli 78,4 odstotka njihove vrednosti. Teh bonov je bilo tako na voljo še za 40,33 milijona evrov.

Največ, 47 odstotkov oziroma skoraj polovico vseh bonov 21 so upravičenci namenili za gostinske storitve, 34 odstotkov, torej tretjino, pa je bilo porabljenih v turizmu. 12 odstotkov bonov je bilo unovčenih na področju kulture, pri čemer jih je bilo okoli dve tretjini namenjenih za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov. Sedem odstotkov bonov je bilo porabljenih na področju športa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice