FOTO: Jure Banfi
Na Mariborinfo ste lahko danes že prebrali, da bo vodenje mariborskega moštva prevzel Damir Krznar, ki je bil ob 18. uri predstavljen kot novi trener vijolic. Kaj sporoča pristašem državnih prvakov?

Po Radovanu Karanoviću Damir Krznar. Petdesetletni Hrvat bo reševal najglobljo rezultatsko krizo Maribora v zadnjih letih, a časa za iskanje ustreznih rešitev ne bo imel veliko.

Nekdanjega stratega Dinama že v četrtek čaka prva od dveh tekem sezone. Nogometaši Maribora bodo v Ljudskem vrtu odigrali prvo od dveh tekem z romunskim Clujem, ki bosta odločili potnika v skupinski del UEFA Evropske konferenčne lige.

Pred dolgoletnim delavcem modrih iz Zagreba je zahtevna naloga, morala nogometašev je po šestih zaporednih porazih praktično na dnu, jo lahko Krznar dvigne do četrtka?

»Želim si, da bi se čimmanjkrat srečevali ob podobnih situacijah, ampak to je sestavni del nogometa. Danes sedimo z novim trenerjem. Po izgovorih smo prišli do zaključka, da se moramo odzvati in poiskati novo energijo. 

Vemo, da nas čakata dve tekmi sezone, pred nami je še celotno prvenstvo. Lepo pozdravljam Damirja in strokovni štab. Kar je bilo, je za nami, naprej gremo skromno. Moramo delati in delati, saj nas je to pripeljalo do vsega, kar je Maribor doslej naredil,« je na novinarski konferenci uvodoma dejal Marko Šuler.

Manjkajo malenkosti

»Do zadnjega trenutka smo vsi v klubu verjeli, da se lahko stvari obrnejo. Kot je dejal Damir, nismo v obdobju, ko bi bili popolnoma nemočni. Manjkajo malenkosti, zato smo skušali stvari speljati do konca. To je Maribor, to je v naši krvi. 

Po pogovoru v Domžalah smo prišli do zaključka, da je tudi trener prišel do zaključka, da je treba najti novo rešitev, idejo in energijo. Po tekmi z Domžalami smo pričeli razmišljati, da najdemo novo pot.

To v nogometu ni nič novega, takrat pa smo šli v akcijo,« je še dejal Šuler, ki je sicer še dober teden nazaj trdil, da služba Radovana Karanovića ni ogrožena.

Čeprav Korošcu marsikateri pristaš kluba očita, da je poleti slabo kadroval, je Šuler zbrani sedmi sili povedal, da ni razmišljal o odstopu, o poletnih novincih pa meni, da imajo še veliko manevrskega prostora za napredovanje.

Krznar navijače naproša za podporo

Damir Krznar je s šestnajstkratnimi državnimi prvaki sklenil pogodbo do konca sezone 2023/24, v Ljudskem vrtu pa se mu bosta pridružila prvi pomočnik Mihael Mikić in analitik Vedran Attias

Kot je dejal Zagorec, se kljub zahtevnemu položaju, v katerem se je znašla ekipa, ni mogel upreti vabilu iz Maribora:

»Zahvaljujem se vodstvu kluba za izkazano zaupanje. Ko v naši regiji kliče Maribor, je to čast za vsakega trenerja, nihče ne more ostati imun, niti jaz nisem. O Mariboru vemo, da gre za izredno organiziran klub z opaznimi rezultati in je vodilni v Sloveniji. 

Skušali ga bomo vrniti na te steze, zgodil pa se je samo majhen padec. Gre za krizo rezultata, ne pa tudi krizo igre. Maribor smo spremljali, izostalo je nekaj sreče. Verjamem, da imamo moč, znanje in željo, da preobrnemo to krivuljo. 

Za to potrebujemo vsa sredstva, zato vsakega posameznika v klubu in vsakega navijača naprošam za pozitivno energijo. Vem, da je navijačev veliko in da so strastni, verjamem pa, da bomo imeli že v določenem obdobju razloge za slavje.«

Že v četrtek prva preizkušnja

Krznar je predstavnikom medijev zaupal, da je Maribor občasno že spremljal, nazadnje pa si je ogledal derbi z Ljubljančani, ki so v Ljudskem vrtu slavili z izidom 0:2.

Strokovnjak, ki je bil v Maksimirju kar šest let pomočnik številnim trenerjem - tudi bivšima strategoma Maribora, Anteju Čačiću in Krunoslavu Jurčiću -, verjame, da lahko vijoličaste postopoma popelje do boljše podobe:

»Spremljamo največje klube v naši regiji, takšen je tudi Maribor. Nisem imel informacij o dogodkih, ki bodo sledili, sem pa gledal tekmo Maribora in Olimpije. Eden od mojih prijateljev deluje v Olimpiji, tako da sem tudi iz kolegialnih in športnih vzgibov spremljal dogajanje v regiji. 

Res je, časa ni veliko, že v četrtek je prva tekma. Nerealno je pričakovati, da bi lahko že zdaj vpeljal svoje ideje, lahko pa storimo majhen napredek in nato postopoma gradimo zasedbo, ki bo funkcionirala in bomo v prvenstvu gledali boljši Maribor. 

Prvenstvo je maraton, malce smo zaostali, vendar je še do konca sezone še veliko tekem. Zdaj smo osredotočeni na prvo tekmo, na dvoboj s Clujem. Energija včasih prinese rezultat, ko to združite z znanjem... Včasih se ekipe z več znanja in manj energije odrežejo slabše, kot v obrnjenem položaju.«

Pritiska navajen že iz Dinama

Mariborčani so si s štirimi porazi v uvodnih petih krogih Prve lige Telemach nabrali že 12 točk zaostanka za vodino Olimpijo, a Krznar poudarja, da je prvenstva še dolgo in zato položaj še ni izgubljen.

Kot dodaja, je tekmovalnega pritiska vajen iz Zagreba, kjer je med marcem in decembrom 2021 deloval tudi v vlogi glavnega trenerja in z modrimi osvojil dvojno krono:

»Maribor in Dinamo, v katerem sem največji del življenja, sta izredno podobna kluba. Vedno se borita za trofeje, vselej je prisoten pritisk, gre za podnebje, v katerem se kalijo prvaki. 

Da bi ustvarili cilje, je potrebno visoko dvigniti letvico, tako je v Dinamu in Mariboru. Vselej je prisoten imperativ rezultata in tekmovalni pritisk, vsak športnik pa moram iz dneva v dan dvigovati svojo letvico pričakovanj.«

Po dodatne okrepitve v Zagreb?

»Ni skrivnost, da je bilo v drugi ekipi Dinama veliko nadarjenih nogometašev. Dinamo je po odločitvi hrvaške zveze, da ne B ekipe ne morejo več nastopati v drugi ligi, za večino od njih že našel rešitve, je pa zagotovo še ostalo nekaj nogometašev, ki lahko pomagajo Mariboru. 

Ne bi pa se osredotočal zgolj na igralce Dinama, zato, ker prihajam iz Dinama. Dajmo jih razdeliti na kakovostne in nekakovostne. Storili bom vse, da nekako pridemo do igralcev prve ekipe Dinama,« je med drugim še sporočil novi strateg Maribora.

Naslednik Radovana Karanovića je poudaril, da je prvi cilj stabilizacija ekipe, zagotovo pa bo, če si bodo Mariborčani zagotovili evropsko jesen, pritisnil na Šulerja z »zahtevo« za še kakšno okrepitev.  

Lahko Krznar, ki je kot pomočnik deloval tudi v Savdski Arabiji, že do četrtka najde čarobno paličico? Uvrstitev v skupinski del UEFA Evropske konferenčne lige bi zagotovo zacelila poletne rane Štajercev.

Četrtkov obračun s Clujem se bo pričel ob 20:15, boste vijoličaste spodbujali v Ljudskem vrtu?

Komentarji (4)

Vibrio Cholerae (ni preverjeno)

Damir bi bil bolj koristen, ko bi se oblekel v vijolično uniformo in odigral nekaj tekem na štoperskem položaju...

SLO (ni preverjeno)

Sodeč po faci na slikah ne pričakujem nekih pozitivnih rezultatov.

viola (ni preverjeno)

Šuler ne odstopi je kot klop dobro ve da je naslednjič lahko predsednik kluba le pri Zlatoličju.

janban

Takojšen odstop Šulerja in predsednika kluba.Samo odstop trenerja je premalo.

Starejše novice