Foto: Miloš Vujinović
Mariborčani te dni radovedno spremljajo enega prvih prvih korakov h gradnji dobrih 130 metrov dolge brvi, ki bo povezovala levi in desni breg Drave.

Številni Mariborčani in drugi mimoidoči se te dni radovedno ustavljajo na mariborskem Glavnem mostu in opazujejo dela, ki jih izvaja Makro 5 gradnje, za novonastajajočo brv Lent - Tabor.

Nova brv, ki bo dolga dobrih 130 metrov, bo umeščena na mesto, kjer je do prve polovice 20. stoletja več stoletji stal lesen most, preko katerega je šla pomembna prometna pot.

Brv bo široka nekaj več kot pet metrov. Nosilna jeklena konstrukcija bo obložena z lesenim opažem z vgrajeno razsvetljavo, na obeh nabrežjih pa bo ob zaključku mostu urejena ploščad.

Nova brv sledi zmagovalni natečajni rešitvi iz leta 2010, ki so jo izdelali arhitekti Burgos & Garrido Arquitectos iz Madrida.

Spomnimo. Za nekaj manj kot 4,5 milijona evrov vreden projekt je Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 2,6 milijona evrov.

Prejšnji župan Andrej Fištravec je projekt uradno ustavil, ekipa trenutnega mariborskega župana Saša Arsenoviča pa je idejo znova vzela iz predala, saj se ujema z vizijo celovite ureditve območja ob Dravi, sem pa sodi poleg nove brvi med drugim še obnova Lenta med Studenško brvjo in Vodnim stolpom.

Komentarji (22)

SLO (ni preverjeno)

Kdo si je ta most izmislil pa res potrebuje strokovno pomoč! Stari most ima dva pločnika za pešce ima dve kolesarski stezi in potem bistroumneži delajo še eden most spodaj?! Resnično bolano od svetovalcev! Eni pač za vsako ceno izvajajo projekte pa čeprav izpade butasto. Duplčan je zaradi podobnih-radarjev odletel za vekomaj!

Tojfl (ni preverjeno)

Ti resno primerjaš brv, ki bo povezala oba bregova z inkasantskimi radarji?

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Tojfl (ni preverjeno)

Most je zgoraj, brv pa spodaj. Kolesar se bo tako lahko hitro pripeljal ob Dravi iz Pobrežja (ali Limbuša) do Lenta, brez vzponov v klance. Enako velja za sprehajalce ob Dravi ali osebe, ki so gibalno ovirane. Večino sredstev pa prispeva EU. Bo ok?

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Marti (ni preverjeno)

Stari, nea se trudi. Pusti “ekspertom za vse” veselje.

In reply to by Tojfl (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

tudi do zdaj je šlo brez vzponov v klance studenški most al pa pri dvoetažnem isto ravno do lenta

In reply to by Tojfl (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Vidim, da si v svojem svetu pa nič narobe tako pač je na planetu zemlja. Kolesar kateri pride iz Pobrežja ali Limbuša bo vozil po klancu navzdol mimo MF in potem, ko pride preko brvi zopet vzpon do Glavnega trga. Tega nisi opazil bo treba na teren. Seveda mi je jasno, da sredstva prispeva eu vendar kaj ni bilo nobene bolj pametne zamisli, da se porabijo sredstva?

In reply to by Tojfl (ni preverjeno)

Janko33 (ni preverjeno)

EU sredstva se lahko porabijo samo za odobren projekt, ne moreš pol kar spreminjat. Ta brv pa je v pripravi še od časov Kanglerja.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Janko33 (ni preverjeno)

Kdo pa govori o Glavnem trgu? Tu gre za povezavo na nivoju Lenta in obeh bregov.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

g. Janko zagotovo prihajaš iz skupine teh projektantov, da opisuješ samo pozitivo.
Poglejte samo kaj ste naredili iz Glavnega trga. Samo kamnite plošče brez ene samcate naravne (drevesa) sence. Senca je izredno pomembna za vsako mesto saj imajo nekateri ljudje v vročini zdravstvene težave. Da ne omenjam kisik, kateri je zelo pomemben vidim pa da ga enim primanjkuje. Potem Cafova ulica: pa tega projektanta treba dati na opazovanje. Ničemer ni podobno, nihče ne uporablja teh betonskih kock samo da se je nekaj delalo. Značilno je, da vsaki župan naredi par norosti zato pa bo Maribor še dolgo nezanimiv za turiste. (dupelčan kriv za neravno kamnito podlago na trgu Leona Štukelj, ko si ženske samo po enem sprehodu uničijo čevlje. Naslednji župan ni delal takšnih napak saj se takrat ni delalo praktično nič. Postavil je oder na Lentu pa še tistega ste mu podrli,...)

In reply to by Janko33 (ni preverjeno)

Janko33 (ni preverjeno)

Hehe, nisem projektant, sem samo pozitiven človek, ki opazi dobro in se ne osredotoča na slabo, tako kot vi. Poleg tega sem bil že po mnogih mestih v Evropi in po svetu. Glede ostalega zapisanega, to je vaše mnenje. Pa mimogrede, Glavni trg pač ni park. Nobeno mesto nima dreves in naravne sence na Glavnem trgu. Poleg tega v Mariboru ni 30+ stopinj 365 dni na letu.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

Točno tako; bi pa še dodal - saj je bila ureditev Glavnega trga, KOroške ceste (pešcona) in nova knjižnica (v grobem) sprojektirana v "času Fanceja" - preden so ga "skockali" - srčno upam, da pride na vrsto tudi nov Akvarij-terarij - a ste morebiti tudi proti temu (sprojektiran nad WC-jem v parku?

In reply to by Janko33 (ni preverjeno)

Danvid (ni preverjeno)

Brez vzponov in klancev??? Pa kaj ti misliš, da rabiš alpinistično opremo 'ali si misliš na lene somesčane kateri niso sposobni se premaknit iz lenta na most.

In reply to by Tojfl (ni preverjeno)

Danvid (ni preverjeno)

Kakšna izguba denarja'bolano do konca. Mariborčanom so vsiljevali svoje izprijene zamisli, da pa ta most vsekakor potrebujejo. Podobno kot so bili vsiljene tiste grde narobe obrjene marele na trgu katere so nile tako drage, da bi zgradili betonsko streho. In kaj je bilo z njimi? Ob prvem vetru jih je spolamalo. Še dobro, ker so bile grde kot smrt. Zlobirana gradbena mafija bo spet zaslužila.

Neviden (ni preverjeno)

Ne vem 'verjetno se vam mora narisati, da je most nepotreben in čista izguba denarja za kaj bolj pametnega. No vsaj Romi so veseli, da zdaj bodo lahko preko hodili direkt na drugo stran saj je lent itak njihov. Za vse druge, ki vidite smisel delati brv_most pod mostom, ki ima že dva široka pločnika in dve kolesarski poti in se zgovarjate na neke kolesarje, ki bi jim naj kvazi olajšali pot ste zreli za psihijatrični pregled.

Janko33 (ni preverjeno)

Vse argumente sem zapisal že zgoraj. Mimogrede, pravilno se napiše "psihiatrični".

In reply to by Neviden (ni preverjeno)

Neviden (ni preverjeno)

Joj kok si ti pameten. Hvala za popravek.

In reply to by Janko33 (ni preverjeno)

Janko33 (ni preverjeno)

Ni za kaj.

In reply to by Neviden (ni preverjeno)

most (ni preverjeno)

jankec pohitite še z kakšno butlarijo, ker bodo kmalu volitve in potem veleumi ne boste imeli več možnosti iznakaževat Maribora.

In reply to by Janko33 (ni preverjeno)

Marti (ni preverjeno)

Alo, clovek je samo svoje mnenje napisal, ocitno pac podpira to brv. A to nea sme? Ste ze vsi cisto vsi pokjeni ratali? Vsi lahko gonite samo isto mnenja? Ko v koroni, ko ste nas ko se nismo hotli cepit meli takoj za anticepilce pa bedake.

SLO (ni preverjeno)

marta kaj je z tabo? To pomeni, da ostali ne smemo svojega mnenja pisati.
V glavnem lep dan vsem.

In reply to by Marti (ni preverjeno)

Salafist (ni preverjeno)

Meni se zdi dobra ideja vi pa se samo cmerite

Jakove (ni preverjeno)

eto sad više ne mogu da se takmičem u bacanju u Dravu.

Starejše novice