Dobrih 130 metrov dolga brv, ki bo povezovala levi in desni breg Drave, je še korak bližje izgradnji. Mariborska občina je podpisala pogodbo z izvajalcem gradbeno-obrtniških del. Ker občina gradbeno dovoljenje že ima, bi se gradnja lahko začela kmalu.

Mestna občina Maribor že dalj časa načrtuje izgradnjo nove brvi čez Dravo pod Starim mostom. Ta je zdaj še korak bližje začetku gradnje. 

Pred Hišo Stare trte na Lentu je danes potekal slavnostni podpis pogodbe z izvajalcem gradbeno-obrtniških del.

Podpisala sta jo mariborski župan Saša Arsenovič in Peter Smrekar iz podjetja Makro 5 gradnje.

Pri izbiranju izvajalca več zapletov

Spomnimo. Občina je konec prejšnjega leta objavila javno naročilo za izbiro izvajalca gradnje, a so po navedbah Saše Arsenoviča, župana mariborske občine, prispele previsoke ponudbe. 

V sredini novembra so zato na občini objavili nov razpis, na katerega so prispele tri ponudbe. Najvišjo je oddalo gradbeno podjetje Pomgrad, ki z davkom znaša nekaj več kot šest milijonov. Zaradi nedopustne ponudbe podjetja Diate, ki ni vključevala ustreznih dokazil, se je občina tako odločila, da gradnjo prepusti podjetju Makro 5 gradnje. 

A s tem še ni bilo konec zapletov. Občina je namreč ugotovila, da je »prišlo v postopku izbire ponudnika do morebitnega nezakonitega ravnanja«.

Ekipa župana Saše Arsenoviča se je po ponovnem pregledu vseh treh ponudnikov ponovno odločila enako - da posel zaupa koprskemu podjetju Makro 5 gradnje. 

Župansko se veseli začetka gradnje in »prvega sprehoda čez brv«

»Zelo sem vesel, da v letu 2022 začenjamo z umestitvijo nove brvi na Lent,« je ob podpisu pogodbe povedal Arsenovič. Spomnil je na mednarodni arhitekturni natečaj, ki je bil izveden leta 2010. Ta je obsegal tri sklope – ureditev nabrežja reke Drave, umetnostno galerijo blizu tržnice in brv.

»Prišlo je 600 rešitev, med njimi 60 za brv,« je pojasnil mariborski župan. Dodaja, da je brv »del projekta, ki sledi jasni viziji oživljanja tega javnega čudovitega prostora ob naši reki in povezovanju ljudi in življenja ob reki.«

Nova brv bo umeščena na mesto, kjer je do prve polovice 20. stoletja več stoletji stal lesen most, preko katerega je potekala pomembna prometna pot.

»Vesel sem tudi, da smo našli podjetje, ki ima s tem izkušnje,« poudarja Arsenovič: »Podjetje Makro 5 je v mestu Maribor dejavno in je zgradilo že veliko pomembnih projektov.«

»Upam, da bomo imeli potrpljenje v času gradnje in se veselili prvega sprehoda po tej brvi,« je dodal župan.  

Gradnja bo svojevrsten izziv

Vodja trženja Peter Smrekar iz podjetja Makro 5 zagotavlja, da bodo rešili vse zagate, ki jih ta objekt nosi s seboj. Dodal je, da se bomo čez leto dni skupaj sprehodili po tem novem objektu, ki je pridobitev tako za občino Maribor kot tudi za vse njene občane. 

Smrekar dodaja, da gre pri izgradnji brvi za svojevrsten izziv. Po podpisu pogodbe bodo pristopili k uvedbi v delo, pridobitvi vseh soglasij in pripravi. Izpostavlja, da bo veliko dela v delavnicah, ker je veliko elementov treba predpripraviti in potem narediti samo montažo. 

Arsenovič: »Razumem pomisleke«

Napovedana gradnja brvi za pešce in kolesarje, ki bo povezovala Lent in Tabor in bo tekla na zahodni strani Glavnega mostu je med javnostjo sprožila nemalo pomislekov.

Nekatere skrbi, da bo brv poslabšala razgled na veduto mesta in zmanjšala plovnost po Dravi.

»Razumem pomisleke,« odgovarja Arsenovič in nadaljuje: »Umeščanje mostu v prostor je, seveda, vedno stvar debat, pogledi so različni.«

Ob tem je še enkrat izpostavil, da gre za projekt, ki je zmagal na mednarodnem natečaju in dodaja, da je tako lokacijo kot izgled izbrala stroka. 

Plovnosti po reki Dravi nova brv ne bo ovirala

»Plovnost bo bistveno boljša kot na dvoetažnem mostu, tam nas čaka velik izziv,« meni mariborski župan. Nova brv bo po višini namreč enaka studenški brvi.

Arsenovič dodaja, da bo plovba pod novo brvjo mogoča tudi z javnim potniškim prometom, ki ga načrtujejo. 

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Bravo župan in ekipa ... pomislekov ni in jih ne sme biti ... povezati je treba L in D breg ... Mariborčani smo eno ... eno mesto, ista čast ...

666 (nepreverjen)

Spizdi ti pa mariborcan smrad

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

janban

Tisti,ki ti dajajo minuse so proti Mariboru.Ne se se sekirat ,Mariborčani držimo skupaj,ostalo je odpad.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

amiminitis

Adijo pamet, čez potok skače, kjer je most.

Purger (nepreverjen)

Brv bodo gradili 50m stran od mosta. Inteligentno. Za ta denar bi lahko zgradili še eno zavetišče za živali ali pa dejansko obnovili del mestnega gradu, ki so ga pri zadnji obnovi pozabili.

Cg (nepreverjen)

Dupleški specialci so aktivni na spletu . Nagrada toplo pivo in mrzli odojek

JEZNI JOŽA (nepreverjen)

Stran metanje denarja. Tu se petelini da bo most ob mostu? v južnih predelih mesta pa ni denarja za zamenjavo bolanih dreves in vzdrževsnje garaž ki propadajo, da o poddimenzionirani kanalizaciji niti ne govorimo.

Mestjanar (nepreverjen)

Res je, kot ugotavlja Purger. Brv bodo gradili 50 m gorvodno od Starega mostu. Tam okrog Dravske ul., kjer je stal prvi leseni mb most. Vendar je bil ta dosti višji od brvi (že druge), ki jo bodo gradili tokrat in bo bojda enako oddaljena od rečne gladine kot sedanja, Studenška. Na tem mestu so Nemci zgradili 1941 pomožni most, ko je bil 3 steber, v smeri desnega brega Drave, Starega (Glavnega) mostu porušen. Plovnost Drave v Mb je bila po 2 WW s posegi vrlih mojstrov arhitekture, verjetno pod taktirko partijskih veljakov, kastrirana. Menim, da je bil usodni udarec tej lepi reki zadan z (še danes) mostom brez imena, to je dvoetažni most v Melju. Stari Meljski most je namreč plovnost omogočal. Dragi so "spomeniki" človeške majhnosti, ne-razumljivih parcialnih interesov, zaplankanosti, kar nas je po osvoboditvi, s preoblečeno nomenklaturo kontinuitete, popeljalo v majceno mestece velikih norosti in daljnosežnih posledic. Sedanji akterji pa so zgolj tokratni izbranci ljudstva, z nami vred, prav tako popotniki tega trenutka. Njihov in naš družbeni prispevek pa bo ocenil čas. Želim jim in vsem nam, vse dobro. Maribor!

Starejše novice