Foto: Žan Osim
Med gostitelji največjega amaterskega športnega tekmovanja v Evropi, ki je letos prvič v Sloveniji, je tudi štajerska prestolnica.

V Mariboru se na prenovljenem Atletskem stadionu Poljane trenutno odvijajo Plazma športne igre mladih, danes največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi, ki ima korenine v hrvaškem Splitu. Tam so jih pred 28 leti organizirali prijatelji z namenom spodbujanja zdravega življenjskega sloga in sodelovanja med kulturami.

Športnih iger mladih sta se do zdaj poleg Hrvaške udeležili še Bosna in Hercegovina in Srbija, letos pa se je pridružila še Slovenija, kamor jih je po letih dogovarjanja pripeljal predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

Letošnje igre so se otvorile 6. maja na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Foto: Žan Osim

Prvič v Sloveniji in tudi v Mariboru

Med gostitelji največjega amaterskega športnega tekmovanja v Evropi je letos prvič tudi Slovenija. Do zdaj so jih gostili že na Ptuju, v Kranju in v Ajdovščini, po današnjem obisku v Mariboru pa se selijo še v Kočevje in v Koper.

»Zgodba je neverjetna in povezovalna. Druženje, tkanje prijateljstev, spoštovanje, športni fair play - to so sami dobri učinki,« je ob pričetku povedal župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in se zahvalil vsem, ki so pripomogli k organizaciji.

Foto: Žan Osim

Zmaga je sekundarnega pomena

Kot so zapisali organizatorji, je bistvo tradicionalnega dogodka povezovanje, druženje in spoznavanje novih ljudi:

»Osrednji namen Plazma športnih iger mladih ni zgolj tekmovanje, ampak predvsem druženje, zabava in tkanje novih prijateljstev. Rezultati so pri tem sekundarnega pomena. Namen je, da mladi preživijo aktiven dan, se med seboj povežejo in skozi šport razvijajo pozitivne vrednote.«

Od prve izvedbe leta 1996 do letos je na igrah sodelovalo več kot dva milijona in pol mladih navdušencev nad športom. Na njih so spretnosti kalili tudi eni izmed danes najuspešnejših športnikov - med njimi tudi nogometaš Mateo Kovačić.

Foto: Žan Osim

Deset športnih disciplin in uveljavljeni športniki

Na športnih igrah se lahko mladi od januarja do septembra brezplačno udeležijo športnih aktivnosti v desetih športnih disciplinah, ki so organizirane po profesionalnih standardih. Pri tem organizator sodeluje z različnimi lokalnimi skupnostmi, športnimi klubi in nacionalnimi zvezami.

Mladim na igrah vzor predstavljajo uspešni športniki, med ambasadorji so tudi Luka Modrić, Nemanja Vidić, Nikola Karabatić, Dario Srna in Aleksander Čeferin.

Komentarji (2)

SLO (ni preverjeno)

Na naslovni sliki dve maskoti?!

Šumar (ni preverjeno)

Slo.. Res je. Ampak z razliko da se tega samo eden od njiju zaveda... Čefur pa pojma nima...

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Starejše novice