Mariborski motokrosist že petič »grize« v slovito dirko Dakar. A tokrat je šahovnica postavljena nekoliko drugače, saj bo dirkal z motorjem lastne predelave, z veliko slovenskimi komponentami.

Med neustrašnimi »Originali« - kot na Dakarju pravijo tekmovalcem, ki so bili še lansko leto znani kot Malle-Motovci ali dirkači, ki se na Dakar odpravijo z enim kovčkom ali brez podpore v obliki mehanika, fizioterapevta in deklice za vse - je tudi asistent Fakultete za energetiko. 

Mariborčan Simon Marčič se je že petič odpravil na sloviti reli Dakar, najprestižnejšo vzdržljivostno dirko na svetu, tokrat s komaj prepoznavnim KTM-ovim motorjem, ki ga je z ekipo povsem predelal in vključil precej slovenskih komponent. »Naša ideja je bila združiti več slovenskih podjetij in izdelati lastno moto kolo, ki bo plod slovenskega znanja. In prav iz tega izvira ime ekipe Slovenija gre na Dakar,« je v času priprav dejal Marčič.

Na peklenski dirki, ki se v prestolnici Peruja začne danes ob 9.30 po lokalnem času oziroma ob 15.30 po našem času, bo startal bo s številko 106.

»Zadnja dva meseca sem veliko meditiral in razmišljal o napakah, ki sem jih napravil prejšnja leta. Vem, da bo letošnji Dakar veliko težji od vseh prejšnjih, na katerih sem nastopil, a trdno verjamem, da me bodo izkušnje in trezna glava pripeljali do cilja 20. januarja v Cordobi,« je še pred začetkom dirke dejal Marčič za Red Bull Slovenija.

Dirkače čaka deset etap, vmes bo le en prost dan.

Kdo so »Originali«?

V kategoriji motornih koles imamo tudi skupino divjih voznikov, ki celotno pot opravijo brez pomoči. »Originali« se letos imenuje avtentična dakarska kategorija, ki še najbolj spominja na dirkanje v Afriki, ko dirke še ni odločala globina žepa ali tovarniški status. Leto je tovrstnih divjakov že kar 29.

Po besedah Red Bull Slovenija oznavalci najtežjega relija na planetu napovedujejo, da bo ta kategorija vedno številčnejša, malo zaradi nostalgije po »dobrih«, starih časih, malo pa zaradi vedno večjega finančnega zalogaja, ki ga predstavlja reli Dakar.

Prispeti na cilj Dakarja je tudi letos glavni cilj Mariborčana, ki vsako leto poskrbi za napeto januarsko dirkaško nadaljevanko. Izjemni stres se bo v povprečju za polovico končal šele 20. januarja v Cordobi v Argentini. Dakarska statistika po pisanju Red Bull Slovenija neusmiljeno priča o dejstvu, da je vsako leto v cilju približno polovični osip dirkačev, ki se na smrt utrujeni pripeljejo v cilj po deset tisoč kilometrih sipin, skalnatih cest, posušenih strug rek in gozdov.

Kje, kdaj in kako lahko Marčiča najbolje spremljaš?

Marčič bo letos dobil krila in vsak dan gostoval na FB strani Red Bull Slovenija, utrinke objavlja tudi na FB strani Simon Marcic Racing, spremljate pa ga lahko tudi preko Red Bull TV.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice