Slika je simbolična.
Leto 2023 bo najverjetneje najbolj vroče leto v zgodovini meritev, je sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO) in zahtevala nujno ukrepanje mednarodne skupnosti za zajezitev globalnega segrevanja.

V začasnem poročilu o stanju svetovnega podnebja v letu 2023 je Svetovna meteorološka organizacija opozorila, da so letos padli številni temperaturni rekordi, zato bo letošnje leto najverjetneje postalo najtoplejše leto doslej.

Pojasnila je, da je razlika med prvimi desetimi meseci v letu 2023 ter letoma 2016 in 2020, ki sta trenutno na vrhu lestvice rekordno toplih let, »takšna, da je malo verjetno, da bi zadnja dva meseca lahko vplivala na razvrstitev«.

Poročilo organizacije ugotavlja, da je bilo zadnjih devet let najtoplejših od začetka meritev. »Gre za več kot le statistiko,« je dejal generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas in opozoril, da človeštvo izgublja tekmo s časom za reševanje ledenikov in zajezitev dviga morske gladine.

»Ravni toplogrednih plinov so rekordno visoke. Globalne temperature so rekordno visoke. Morska gladina se je rekordno dvignila. Morski led na Antarktiki je rekordno nizek,« je poudaril in mednarodno skupnost pozval k večjemu prizadevanju za »zajezitev vse bolj negostoljubnega podnebja v tem in prihodnjih stoletjih«.

Koncentracije toplogrednih plinov se le povečujejo

Koncentracije treh glavnih toplogrednih plinov, ogljikovega dioksida, metana in dušikovega oksida, so leta 2022 dosegle rekordno visoko raven. 

Njihova raven pa se je letos še nekoliko povečala. Samo raven ogljikovega dioksida je za 50 odstotkov višja kot v predindustrijski dobi. To pomeni, da se bodo temperature dvigovale še več let, tudi če se bodo emisije drastično zmanjšale.

Do konca oktobra pa so se povprečne globalne temperature gibale za 1,4 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnijo, še piše v poročilu.

Komentarji (1)

karli (ni preverjeno)

ja konec Sveta bo, Evropa se bo stopila od vročine, Afrike, Avstralije že itak več ni, od suše in vročine sta se " stopili " . Hm, pa če je toplo pomeni da manj kurimo, to pomeni da zelo zelo šparamo z okoljem, kaj ne ? Dobro, v prvi vrsti je problem onesnaževanja povezan z nenormalno rodnostjo ravno v najmanj razvitem Svetu, več kot je ljudi, večja je potreba po hrani, po vodi, po oblačilih, avtomobilih itd..ampak to ni nikomur za reševat, ker...za onesneževanje smo krivi predvsem v državah kjer lahko financiramo elektro lobije, toplotne črpalke, sončni paneli na strehah, toplotne črpalke, električni avtomobili, primite se za denarnice ljudje, tam 70.000 € na gospodinjstvo in bomo mi iz Slovenije rešili problem globalnega segrevanja, zdaj pa hitro po kredite, no, jutri .
Ljudje, zbudite se in sanj polnih nategov .

Starejše novice