Stric Google vse ve. Sliši očitno tudi vse – in to deli z nečaki.

Googlovi podizvajalci z namenom izboljšanja učinkovitost glasovnega iskanja poslušajo, kaj ljudje povedo svojim pametnim napravam.

Belgijska spletna stran VRT NWS se je po pisanju STA dokopala do več kot tisoč tovrstnih posnetkov, na katerih je med drugim moč slišati naslove in druge občutljive podatke, ki so jih vodili do posnetih posameznikov.

Ni okej, Google

Googlov glasovni iskalnik se na sistemu Android načeloma aktivira, ko je izrečen ukaz »Okay Google« oziroma ko v okolici zazna podobno zveneče besedne zveze. Sistem zabeleži zastavljeno vprašanje in nato na spletu poišče pravi odgovor. Toda v vsaj 153 posnetkih od vseh, ki jih je pridobila belgijska spletna stran, ta ukaz ni bil jasno izrečen. 

Prav tako naj bi vse, kar uporabniki povedo pametni napravi, bilo posneto in shranjeno. To je resda zapisano že v pogojih uporabe, ni pa zapisano, da lahko zaposleni dele posnetkov tudi poslušajo:

V primeru težav pri prepoznavanju določenega glasovnega ukaza, Googlov iskalnik gradivo namreč posreduje spletnemu orodju Crowdsource, kjer jih podizvajalci poslušajo in analizirajo. Kot je za belgijsko spletno stran izpričalo več virov, program za prepoznavo govora napiše, kaj naj bi bilo izrečeno, zaposleni pa to nato preverjajo.

Ob tem so pozorni na spol in starost govorca ter zabeležijo še druge posebnosti, kot na primer kašelj ali naglas. Če zapis katerega od podatkov ni jasen, pobrskajo za vsako besedo, naslovom ali imenom. 

Čeprav Google ime uporabnika pri posnetkih izbriše in ga nadomesti s serijsko številko, je na osnovi zvočnih zapisov še vedno mogoče ugotoviti, za koga gre. 

V presojo le 0,2 odstotka posnetkov

Na pisanje omenjene spletne strani se je sicer že odzval belgijski predstavnik Googla. Kot je dejal, sodelujejo z jezikovnimi strokovnjaki z vsega sveta, da bi izboljšali tehnologijo, pri čemer naredijo prepis majhnega števila posnetkov.

Prav tako je poudaril, da njihovi jezikovni strokovnjaki presojajo le 0,2 odstotka vseh posnetkov, vse podatke, ki bi omogočali prepoznavo uporabnika, pa pri tem odstranijo.

Starejše novice