Instagram je v zadnjem letu postal prevladujoča aplikacija pri mladi populaciji, premagal je celo Facebook in Snapchat. Slednjega je zaznamovala zadnja posodobitev, s katero se je pri mnogih vpisal na črno listo in še bolj prepustil vrh slave Instagramu.

»Ena izmed bolj všečnih prednosti Instagrama je možnost nalaganja slike ali videa na story, kar pomeni, da bo tam ostal le 24 ur in potem izginil. Glavna ideja Instagram zgodb je objavljanje (ne nujno) najlepših in najbolj urejenih fotografij iz našega življenja, za katere nočemo, da ostanejo na našem profilu več časa,« razkriva namige, za katere mogoče še niste vedeli, uporabnikom Instagrama blog agencije KRAFT&WERK

Zgodbe v malem prstu

Če začnemo na začetku, za ustvarjanje zgodbe kliknete gumb v skrajnem levem kotu, ki pri uporabnikih Androida predstavlja ikono fotoaparata in pri sistemu iOS krog s plusom. 

Odpre se nam kamera in več možnosti zajemanja posnetkov. Kot prvo lahko ob kliku na gumb naredimo sliko in ob držanju gumba dlje časa video posnetek. Če podrsamo v desno, je tu možnost Live, s katero začnemo oddajanje v živo.

Še bolj desno se pojavi barvno ozadje, na katerega lahko dodajamo želeno besedilo. Možnost Boomerang nam omogoča zajemanje dvesekundnega posnetka, iz katerega potem nastane ponavljajoč se video s premikom naprej in nazaj med zajetimi kadri. 

Naslednji način je Superzoom, ki nam z izbranim efektom (dramatic, beats, Tv show, bounce) približa v kvadratku izbrani objekt. Rewind je možnost, ki nam omogoča snemanje video posnetka, prikaže pa nam ga v obratnem vrstnem redu ali od zadaj naprej. 

Kot zadnja je možnost Hands-free snemanja, kar pomeni, da kliknemo na gumb in ga spustimo pa se snemanje še vedno nadaljuje dokler se omejeni čas ne izteče ali pa ponovno kliknemo na gumb. 

Ste vedeli? Skriti triki mojstrov Instagrama

Ko smo sliko zajeli in hočemo dodati besedilo ali risati s pisalom, se nam ob kliku na ikono pojavi že vnaprej določen spekter barv. Če nam nobena od vnaprej izbranih barv ne odgovarja, potem se nam ob zadržanem dotiku na katerokoli barvo pojavi paleta, kjer izberemo željeno barvo. 

Če želimo, da so naše fotografije obogatene z besedilom, ki ni običajno, ampak je videti senčeno, besedilo najprej napišemo v eni barvi, potem pa še v drugi in prvi zapis prekrijemo z drugim. Tako dobimo efekt senčenja, ki ga drugače ni mogoče narediti. 

Ena izmed zanimivih možnosti je spreminjanje slike v barvno ozadje, kar storimo z zadržanim dotikom za 1 do 3 sekunde na izbrano barvo. Ko imamo izbrano ozadje, lahko kliknemo na gumb za radirko in barvo ozadja zradiramo le na določenih mestih. Tako dobimo sliko z barvnim ozadjem in prikazan le del naše prej zajete fotografije, navajajo v agenciji KRAFT&WERK.

Če nam le prvotna slika ni dovolj in hočemo, da naši sledilci vidijo še naš obrazni izraz ob prikazanem, lahko po zaslonu podrsamo gor in pojavil se nam bo seznam možnosti dodajanja nalepk. Izberemo in kliknemo na ikono kamere, naredimo osebno fotografijo in jo želeno pozicioniramo na našo prvotno sliko.

Med zadnjimi pa so tu še naslednje možnosti:

  • da za našo zgodbo naložimo tudi že vnaprej posnete fotografije, tako da podrsamo navzgor, preden naredimo posnetek. S tem se pojavi knjižnica naših obstoječih fotografij, med katerimi lahko izbiramo, kaj bomo naložili,
  • da sliki dodajamo nalepke gif, ki jih prav tako najdemo v meniju z nalepkami, do katerega dostopamo s podrsanjem navzgor na zajeti fotografiji,
  • da za našo sliko v meniju nalepk izberemo možnost ankete, pri kateri postavimo vprašanje in za odgovor podamo dve možnosti, med katerima naši sledilci lahko izbirajo,
  • in da lahko namesto ankete izberemo možnost drsnika z Emojijem, pri katerem prav tako izberemo vprašanje, le da se naši sledilci v tem primeru odločajo, kako jim je všeč slika, s pomikanjem Emojija med nič in 100 odstotki.

S posodobitvami do več kreativnosti

Instagram je izjemno hitro postal del digitalnega sveta, število uporabnikov pa iz dneva v dan narašča. Vsaka posodobitev, ki jo nameni uporabniški izkušnji, platformi doda novo dodano vrednost ter ji dvigne privlačnost in priljubljenost. Poleg tega pa nam omogoča, da na nove in kreativne načine uporabljamo svoje profile, jih obogatimo in iz njih potegnemo kar največ, še navajajo v agenciji KRAFT&WERK.

 

Martina Vuk

Starejše novice