Slika je simbolična.
Turizem v Evropski uniji okreva po pandemiji covida-19. Potem ko je bilo v predkoronskem 2019 v uniji zabeleženih 2,88 milijarde nočitev, jih je bilo lani 2,73 milijarde ali le še pet odstotkov manj.

Kot so navedli evropski statistiki, so bile lani številke v turizmu v Evropski uniji v medletni primerjavi višje v vseh mesecih. Najboljše je bilo zadnje četrtletje, ko je turizem s 472 milijoni nočitev za enakim obdobjem 2019 zaostajal le še za dva odstotka.

Turizem v Evropski uniji uspešno okreva po pandemiji

Podatki za lani kažejo tudi na okrepitev domačega turizma. Število nočitev domačih gostov je namreč z 1,53 milijarde lani preseglo predkoronsko raven 1,51 milijarde nočitev. Gre za enoodstotno rast.

Na drugi strani je število nočitev tujih gostov v 2022 še vedno za 12 odstotkov zaostajalo za številom iz 2019. Lani so jih pri Eurostatu našteli 1,20 milijarde, 2019 1,36 milijarde.

Najbolje so si opomogle Danska, Hrvaška in Luksemburg

Med državami članicami je po nočitvah tujih gostov glede na predkoronsko raven najbolj zaostajala Latvija (-45 odstotkov), sledile so Slovaška (-40 odstotkov) in Litva (-37 odstotkov). Najbolje pa so se odrezali Danska, ki je edina zabeležila rast (+4 odstotke), Hrvaška (-2 odstotka) in Luksemburg (-3 odstotke).

V Sloveniji smo beležili nekaj manj kot 15-odstotni odmik.

Preberite še:

V Sloveniji zabeleženih 5,87 milijona prihodov turistov

Po številu nočitev domačih gostov so imeli lani glede na 2019 največjo rast na Malti (+39 odstotkov), Cipru (+35 odstotkov) in v Sloveniji (+25 odstotkov). Na drugi strani lestvice so se znašle Slovaška (-22 odstotkov), Romunija (-15 odstotkov) in Madžarska (-13 odstotkov). Prav te države so beležile tudi razmeroma velik upad tujih gostov (vsaj -30 odstotkov).

Lani je bilo sicer v slovenskih turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji zabeleženih 5,87 milijona prihodov turistov in 15,59 milijona nočitev, je januarja objavil državni statistični urad. Primerjava z letom 2019 govori o 5,8 oziroma 1,2-odstotnem zaostanku.

Domači turisti so ustvarili 1,93 milijona prihodov in nekaj več kot 5,5 milijona nočitev, tuji pa 3,9 milijona prihodov in skoraj 10,1 milijona nočitev. Največ nočitev so ustvarili gosti iz Nemčije, sledili so turisti iz Italije, Avstrije in Nizozemske.

V Slovenski turistični organizaciji (STO) so s številkami zadovoljni, saj je bilo okrevanje napovedano šele za letos. Spodbudne so tudi napovedi za tekoče leto, v katerem okvirno pričakujejo petodstotno rast turističnega prometa.

Starejše novice