Ptujski center za socialno delo za trojnega morilca iz Gerečje vasi predlaga odvzem starševske skrbi. Drevenškov odvetnik pa je predlagal, da bi imel deček celo stike s svojim obsojenim očetom.

Po besedah namestnice direktorja Centra za socialno delo Spodnje Podravje Valerije Ilešič Toš je odvzem starševske skrbi skrajni in zato tudi izjemno redek ukrep.

»Center poda predlog za odvzem starševske skrbi v primerih, kadar ne kaže, da bi starši zmogli spremeniti svoj odnos do otroka oziroma izboljšati svojo skrb za otroka do te mere, da otrok več ne bi bil ogrožen, torej pomeni, da so pravice in koristi otroka hudo ogrožene,« pravi Valerija Ilešič Toš.

Planinšec: »Za otroka ni sposoben in ne bo skrbel«

S predlogom centra za socialno delo, ki ga zdaj obravnava ptujsko sodišče, se strinja tudi otrokova družina po materini strani.

»Silvo Drevenšek je s svojim ravnanjem očitno pokazal, da za otroka ni sposoben in ne bo skrbel,« je jasen odvetnik družine umorjenih Daniel Planinšec.

Kako si Silvo Drevenšek predstavlja stike s svojim otrokom?

Odvetnik Andrej Kac, ki v vseh postopkih zastopa Silva Drevenška, je pred ptujskim sodiščem ukrepu odvzema starševske skrbi ugovarjal in vložil nasprotni predlog.

»Na sodišču je bilo izkazano, da ima otrok celo stike z očetom. Tako, da je bilo vprašanje potem sodišča, na kak način si pa to predstavlja,« razlaga odvetnik Planinšec.

Plačevanje preživnine, dokler otrok ni posvojen

Drevenškov odvetnik o svojem predlogu za stike z otrokom ni želel podrobneje govoriti.

»Zadeva je odprta, sodišče še ni razsodilo na prvi stopnji, tako da o odprtih zadevah nikoli ne moremo govoriti,« pravi Andrej Kac.

Tudi, če bo ptujsko sodišče trojnemu morilcu odvzelo starševsko skrb, to ne pomeni, da bo ostal brez obveznosti za plačilo preživnine.

»Ko je staršem odvzeta starševska skrb, seveda prenehajo pravice staršev v odnosu do otrok. Ostane pa obveznost preživljanja do njihove polnoletnosti oziroma do zaključka šolanja oziroma do 26. leta, razen v primerih, če je otrok posvojen,« razlaga Ilešič Toš iz Centra za socialno delo Spodnje Podravje.

Miha Lešnik želi posvojiti sedemletnega nečaka

Skrb za dečka, ki je v trojnem umoru izgubil svojo mater in stara starša, je takoj po zločinu prevzel njegov stric Miha Lešnik, brat in sin umorjenih.

»Miha Lešnik je še danes skrbnik otroka in ima interes, da ga posvoji,« je povedal njegov odvetnik Daniel Planinšec.

Spremenjen priimek in zahtevek za 115.000 evrov odškodnine

Da ne bi bil preveč zaznamovan s priimkom očeta, je otrok že prevzel priimek Lešnik svoje preminule matere.

Od očeta, ki mu je umoril mater in stare starše, pa v premoženjskopravnem zahtevku zahteva 115.000 evrov odškodnine.

»Pravni temelj tukaj več ni sporen, je ugotovljen kot nesporen. Torej v vsakem primeru odškodnina gre. Na sodišču pa je in čakamo sodbo, kakšna pa bo višina,« pravi odvetnik družine Lešnik Daniel Planinšec.

Izplačilo bo verjetno mogoče le iz lastništva hiše, kjer je mlada družina pred tragičnim dogodkom živela.

Komentarji (1)

Rola (ni preverjeno)

Pošast čimprej osamit.

Starejše novice