Tudi v ponovljenem sojenju Sanjin Jašar in Tomaž Zagoršek oproščena proizvodnje in preprodaje konoplje. Pričalo kar 26 ljudi, ki jim je Jašar s konopljo pomagal.

Predsednica sodnega senata Danila Dobčin Šošterič je v ponovljenem sojenju razglasila sodbo zagovorniku legalizacije konoplje Sanjinu Jašarju in Tomažu Zagoršku, ki jima je tožilstvo očitalo, da sta proizvajala in razpečevala prepovedano konopljo.

Sodišče ju je v sodbi oprostilo, saj je presodilo, da ni šlo za proizvodnjo prepovedane konoplje, ker je med drugim izpovedalo tudi 26 zaslišanih prič. Slednji so, je dodala sodnica, svoje besede podkrepili z zdravstveno dokumentacij, iz katere je bilo moč razbrati, da se jim je stanje izboljšalo.

Brez sorazmernosti med očitanim dejanjem in posledicami

Sodni senat je pri odmeri kazni upošteval tudi razveljavitveni sklep višjega sodišča v Mariboru, ki je v eni točki sicer pritrdil višji državni tožilki, da so konoplja in njeni produkti razvrščeni v skupino prepovedanih drog in prav tako, da obtožena nista imela dovoljenja za promet s prepovedanimi drogami.

Oprostilno sodbo je sodni senat izrekel na podlagi zaslišanih prič, dodatne pridobljena zdravstvena dokumentacija verodostojnih prič pa dokazuje, da so priče v pretežnem delu prejele te proizvode konoplje brezplačno, in da so jim je pomagali.

Upoštevajoč okoliščine, da je konoplja v času sodnega postopka uvrščena v drugo skupino prepovedanih drog in ne več prvo, je dejala sodnice, pa kažejo na manjšo težo tega kaznivega dejanja. Sodišče je tudi ob raziskovanju 26 primerov prič lahko ugotovilo, da uživanje teh substanc ni imelo negativnih posledic oziroma so bile te celo pozitivne in neškodljive. In prav to po mnenju sodišče kaže na okoliščine, ki govorijo v prid temu, da ni podana sorazmernost med sami pomenom očitanega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročila obsodilna sodba.

Višja državna tožila napovedala pritožbo

Tako Jašar kot Zagoršek po odhodu iz sodne dvorane nista želela komentirati sodbe, je višja državna tožilka Januša Kušar Rotman dejala: »Napovedala bom pritožbo, saj še naprej vztrajam, da gre za kaznivo dejanje. Konoplja v Sloveniji zaenkrat še ni legalizirana in je še zmeraj v uredbi prepovedanih drog, zato prosti promet z njo ni dovoljen. Obdolžena za gojenje tudi nista imela ustreznih dovoljenj pristojnega ministrstva.«

Jašar: »Pomagal sem bolnikom«

Sicer pa primer sega v letu 2016, ko so policisti v mesecu januarju v prostorih kluba znotraj Kulturnega centra Pekarna, ki ga je uporabljal Jašar, našli 44 sadik indijske konoplje, po šest kilogramov posušenih delcev te rastline in gramov konopljine smole ter 700 mililitrov kreme s THC. Zagoršek, ki se je znašel na zatožni klopi zato, ker so kriminalisti v prostoru, kjer so zasegli konopljo, našli tudi njegov DNK, se pred dnevi ni odločil za zaključni govor, medtem ko je Jašar spet, kot ves čas sodnega postopka, zatrjeval, da je konopljo prideloval in nabavljal za kuhanje konopljine smole, s katero je pomagal bolnikom.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lea 24 (nepreverjen)

Sedaj lahko vsi gojimo in prodajamo konopljo, samo par ljudi rabiš za pričanje,da si jo dal zastonj.Mislim, da je vsem znano, da konoplja pri Sanjinu v večini primerov ni zastonj. Ko sem vprašala za smolo so mi rekli 50 evrov za mililiter, za rekreativno uporabo same rastline pa 7 evrov po gramu.Temu se reče preprodaja.Pa še povedat ne znajo iz katere sorte je narejena,mora pa biti iz indice ali kako se že to reče. Tako,da ima ta aktivizem vse skupaj malo kislega priokusa in diši po preprodaji.Očitno imajo eni imuniteto. Mi pa hodimo na šiht za 5 evrov po uri pa dobimo kazen, če smo malo prehitro vozili...Life sucks

Starejše novice