Mariborsko okrožno sodišče je danes izreklo oprostilno sodbo Sanjinu Jašarju in Tomažu Zagoršaku, ki sta bila obtožena preprodaje drog.

Na mariborskem okrožnem sodišču so danes Sanjina Jašarja, aktivista, borca za pravice šibkih in zagovornika legalizacije konoplje, in soobtoženega Tomaža Zagoršaka oprostili obtožb o preprodaji prepovedanih drog, poroča Večer.

Obtožena sta bila, da sta drogo pridelovala in iz nje izdelovala izdelke za nadaljnjo preprodajo. Policija je v preiskavi lanskega januarja zasegla 44 sadik konoplje, šest kilogramov posušene konoplje, šest gramov konopljine smole, 700 mililitrov kreme z vsebnostjo THC, več proizvodov iz konoplje in 13,59 gramov psilocina. 

To sta počela za zdravje ljudi

Tožilka Januša Kušar Rotman je za Sanjina Jašarja predlagala eno leto zaporne kazni z možnostjo, da jo odsluži z družbeno koristnim delom. Za Zagoršaka pa eno leto in dva mesece zaporne kazni, saj je dejanje storil v času preizkusne dobe zaradi obsodbe na deset mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let oziroma da mu sodišče izreče enotno kazen eno leto in deset mesecev zapora, še poroča Večer.

Zagovornika obtoženih sta predlagala oprostilno sodbo, zaradi neznatnih škodljivih posledicah kaznivega dejanja in nesorazmernosti med obtožbo in sankcijo.

Na obravnavi so priče izražale hvaležnost Sanjinu Jašarju za pomoč in izdelke, ki jim jih je podarjal ali prodajal. Ti so jim, kot poroča Večer, neverjetno pomagali pri lajšanju bolečin in posledic hudih bolezni. Sodnica je izrek oprostilne sodbe obrazložila s tem, da protipravnost v tem primeru ni dokazana. V primeru obtoženih ni šlo za dejanja zoper zdravje, ampak sta očitana dejanja počela za zdravje ljudi.

Jašar: To je zgodovinska sodba

Sanjin Jašar, ki je prepričan, da konoplja pri nas ne bo več dolgo prepovedana, je ob koncu sojenja poudaril, da ima sodišče priložnost, da se vpiše v zgodovino. 

»Včasih so sodili črncem, če so hoteli v del avtobusa za belce, zdaj pa so enakopravni,« je po poročanju Večera izpostavil to, da se v Sloveniji kazensko preganjajo tisti, ki gojijo konopljo za izdelke, ki zdravijo.

FOTO: Mediaspeed

Starejše novice