Mariborski kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu, katerega so po poročanju Večera osumljene tri vodilne osebe Univerze v Mariboru.

Kriminalisti so v predkazenskem postopku ugotovili, da so tri vodilne osebe izobraževalne institucije od sredine leta 2015 do konca leta 2016 na različne načine izvajale šikaniranje do svojega podrejenega, sporočajo s Policijske uprave Maribor.

Podrejenega naj bi tako osumljene osebe omejevale pri opravljanju delovnih nalog, ki so jih sicer od njega zahtevali, prav tako pa so ga očitno ovirali pri njegovem delu.

Ukinili njegovo delovno mesto, da bi prikrili svoja ravnanja

Osumljeni so po ugotovitvah kriminalistov na različne načine omejevali njegovo komunikacijo z drugimi zaposlenimi in ga tudi sicer neenakopravno obravnavali tako v razmerju do sodelavcev kot tudi v razmerju do vodstva institucije. Na ta način so ga izredno onemogočali pri izvajanju njegovega dela, poudarjajo na Policijski upravi Maribor.

Odgovorne osebe so svoja ravnanja skupaj ali posamično stopnjevali do te mere, da so oškodovanemu znotraj izobraževalne institucije tudi ukinili delovno mesto in mu zgolj s ciljem, da prikrijejo svoja ravnanja, ponudili nižje vrednoteno delovno mesto.

Kriminalisti so tekom preiskave ugotovili, da je bil oškodovanec zaradi ravnanj osumljenih oseb v izrazito podrejenem položaju, večkrat pa tudi ponižan. Prav tako se je zaradi ravnanj osumljencev neprestano bal, da bo izgubil službo, ki mu je predstavljala edini vir prihodkov. Oškodovancu se je zaradi navedenih ravnanj osumljencev poslabšalo zdravstveno stanje, zaradi česar se je tudi zdravil.

Do šikaniranja po opozarjanju na nepravilnosti

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so se začela nezakonita ravnanja odgovornih oseb zoper oškodovanca kmalu po tem, ko je le-ta znotraj institucije opozarjal na posamezne nepravilnosti, ki jih je vodstvo organizacije želelo prikriti, so še sporočili z mariborske policije.

Kazen za očitano kaznivo dejanja je do tri leta zaporne kazni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice