Obiskali smo odprtje potujoče razstave Arhitekt Jože Plečnik (23. I. 1872 – 7. I. 1952) v Hiši arhitekture Maribor.

»Letos praznujemo stopetdeset let od rojstva našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika. Prav nenavadno je, kako se je nekdo, ki mu je sprva namenjeno, da se bo preživljal z izdelovanjem in popravljanjem pohištva, saj je gimnazijo zapustil že po prvem semestru, razvil v arhitekta svetovnega slovesa.

Po končani obrtni šoli v Gradcu se je kot nekoliko boljši tovarniški delavec, skoraj proti svoj volji znašel na Dunaju.

Če se mu takrat ne bi pridružil mlajši brat Janez, študent medicine, bi pri tem ostalo, tako pa je tudi sam poskusil z akademsko srečo.«

Razstavo je ob stopetdeseti obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika s podporo ministrstva za kulturo in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje pripravil Damjan Prelovšek, prvi znanstveni raziskovalec življenja in dela arhitekta Jožeta Plečnika. 

Ob otvoritvi razstave je vodilni slovenski kastelolog Igor Sapač s posebnim tematskim predavanjem predstavil najpomembnejše mejnike iz življenja in dela arhitekta Jožeta Plečnika, med katere sodi tudi znani reformator avstrijske arhitekture Otto Wagner, ki ga je sprejel v svojo šolo na dunajski Akademiji likovnih umetnosti le zaradi izjemne risarske nadarjenosti, pa čeprav mladi Plečnik ni imel niti srednješolske izobrazbe. 

»Plečnikovo delo predstavlja v tem pogledu neizčrpno zakladnico najrazličnejših izjemnih idej, podarjenih naši in prihodnjim generacijam,« so bile zaključne misli na predavanju o tem izjemnem umetniku.

Hiša arhitekture Maribor - HAM je eden od projektov Univerze v Mariboru. S svojim delovanjem je pričela v sklopu Evropske prestolnice kulture.

HAM v sodelovanju z drugimi združenji arhitektov v državi in širši regiji skrbi za predstavitve in promocijo sodobne arhitekture, Mariboru pa ponuja prostor za razstave, posvete in predstavitve vsebin povezanih s sodobno arhitekturo in prostorom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice