Foto: Jure Banfi
Nogometaši Maribora so proslavili naslov državnega prvaka, ki so ga potrdili z zmago v Fazaneriji. Koprčani niso premagali Brava, koprski predsednik Ante Guberac pa je Mariborčane po tekmi primerjal celo s prostitutkami.

Mariborčani so državi prvaki sezone 2021/22, 16. naslov državnega prvaka so zapečatili z zanesljivo zmago v Murski Soboti, po remiju Kopra pa so prvo mesto osvojili s tremi točkami prednosti.

Pred zadnjima dvema krogoma, po mariborskem porazu v Šiški, so bili v boljšem položaju Koprčani, a so si tudi pokalni prvaki pred zadnjo tekmo prvenstva privoščili poraz, ki je na vrh lestvice vrnil Štajerce.

Pred finalnim krogom sezone je Ekipa SN pisala o tem, da so Mariborčani finančno spodbudili ekipo Radomelj za zmago v Kopru, kar je pošteno razhudilo predvsem koprskega predsednika Anteja Guberca.

V Ljudskem vrtu so se na poročanje Ekipe SN odzvali z besedami, da gre za napad na klub, a niso niti potrdili niti zanikali vsebine zapisa. Gre sicer za potezo, ki se je pogosto poslužujejo tudi na zahodu.

Guberac z ostrim odzivom

»Mariboru ne bom nikoli čestital za ta naslov. Žal, da je tak klub, ki je bil ponos Slovenije, danes padel na raven dobesedno prostitutke. In je zadnjih 14 dni prodajal svoje ime in ugled. Škoda in žal za slovenski nogomet,« je po tekmi v Šiški pred kamero Planeta bentil Ante Guberac.

Predsednik koprskega prvoligaša je med sezono dolgo zatrjeval, da naslov državnega prvaka ni imperativ Primorcev, a po bolečem razpletu kot dolgoletni športni delavec ni mogel skriti razočaranja.

Mariborska poteza s finančno spodbudo nogometašev Radomelj je morda moralno sporna in v nasprotju s kodeksom Nogometne zveze Slovenije, ki pa na sodiščih verjetno nima pravne veljave.

Razočarani in razjarjeni koprski predsednik meni drugače. Guberac je zatrdil, da bo potezo Mariborčanov preučila tudi pravna služba kluba:

»Vsi smo priča, kar se je zadnjih 14 dni dogajalo v naši ligi. Tega si naša liga ne zasluži, saj je ena najbolj spoštovanih v tem delu Balkana. Škoda, da je prišlo do tega. 

Izkoristili bomo vsa pravna sredstva. Časnik Ekipa je vse detajlno predočil javnosti, Sloveniji, kar se je dogajalo pred tekmo med Koprom in Radomljami.«

Podpis pogodbe enači s podkupovanjem

Guberac se je razgovoril tudi o primeru Marko Zalokar, ki se bo poleti iz Mure preselil v Maribor. Vratarju pogodba s črno-belimi poteče s koncem sezone, že od zime pa je imel pravico, da se je v skladu z bosmanovim pravilom pogovarjal s potencialnimi snubci. Tako bi ga lahko v svoje vrste zvabili tudi Koprčani ...

Zalokar je, potem ko se je dogovoril z Mariborčani, pred tekmo Mure in Maribora zavrnil nastop na zadnji tekmi sezone, zaradi česar so v Fazaneriji sprejeli odločitev, da ga suspendirajo. 

Tako je na tekmi z Mariborom v golu stal 17-letni debitant Vid Šumenjak, ki se je v prvem polčasu izkazal z nekaj dobrimi posredovanji in Muro obdržal v stiku s Štajerci.

Predsednik Kopra je potezo Mariborčanov, ki so pred leti na podoben način, tedaj še v času športnega direktorja Zlatka Zahovića, iz Mure v Maribor pred medsebojno tekmo podpisali pogodbo s Špirom Peričićem, označil za podkupovanje:

»Da ne govorimo, da je Maribor podkupoval igralce Mure, to pomeni jim ponujal pogodbe. Zame je to sramota. To ne spada v našo ligo. 

Pravniki so mi že povedali, da obstajajo elementi, s katerimi bodo to izpodbijali. Naredili bomo vse, da dokažemo, da ni bilo vse, kot mora biti.«

Bodo res šli na sodišče?

Znani primorski podjetnik in gradbinec trdi, da se Koprčani niso posluževali podobnih igric, čeprav Ekipa SN v istem prispevku omenja tudi informacijo, da naj bi se za finančno spodbudo tekmec Maribora odločali tudi Primorci.

Razočarani Guberac po tem, ko je njegov klub izgubil bitko za vrh državnega prvenstva, ni bil pretirano zadovoljen niti s pokalno lovoriko. To je označil kot dodatno oviro pri lovu naslova državnega prvaka.

Guberac, ki smo ga lahko na tekmi v Ljudskem vrtu opazili v družbi znanega odvetnika Francija Matoza, po bridkem razpletu sezone grozi tudi s sodiščem:

»Novinarji Ekipe pravijo, da imajo dokaze. Če pride do sodišča, bodo to tudi dokazali. Jaz imam Ekipo za spoštovan časopis in sem prepričan, da ne pridejo naprej z lažmi oziroma v javnost s podatki brez trdnih dokazov. Ti podatki resno ogrožajo našo ligo.«

Jasno je, da gre za hude obtožbe na račun Maribora, kako se bodo na besede Anteja Guberca odzvali na Mladinski ulici 29?  

Kakšno pa je vaše mnenje o razpletu sezone, je Maribor zasluženo osvojil naslov državnega prvaka?

Komentarji (6)

SLO (ni preverjeno)

Ubogi koprčani. Doma gladko izgubijo z Radomljami pa se sedaj jočejo. Maribor je storil pač eno napako manj.

Mariborcan1970 (ni preverjeno)

Če v zadnjih dveh odločilnih tekmah osvojiš 1 točko potem se najprej vprašaj kaj si naredil narobe in zakaj ne znaš igrati pod pritiskom. Tudi če je Maribor finančno motiviral nasprotnika nič ni narobe če je na igrišču vse bilo OK. Maribor je zasluženo prvak!!!

Menađer (ni preverjeno)

Čestitke MB. Sicer pa je bila destabilizacija ZALOKAR nepotrebna senca naslovu prvaka in pa tudi iskreno razkritje Zalokarjevega karakterja in pripadnosti klubu, kar bo zagotovo še večkrat prikazal, morda že kmalu v MB.

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Pa ta Guberac je kot SDS. Doma izdatno izgubiš, potem pa jamraš kako so drugi krivi, da ni pošteno in ne vem kaj. Prej ko se boš sprijaznil, bolje bo. Itak tu nič ne pomaga, samo smešiš se.

ANDERJA+ALESK (ni preverjeno)

ANDREJA+ALESK NK MARBIOR A+S nk maerrja 1

Surfeiter (ni preverjeno)

Ante Guberac pravi:"To ni za našo ligo!" E, jebem te glupega Zagorca, to ni vaša liga, to je naša Slovenska liga! V vaši divja vojna po vojni ... malo si zamenjal ...

Starejše novice