Po ljubljanskem območju je zdaj z avtocestno policijo okrepljeno še območje Podravja in Pomurja.

Specializirani enoti avtocestne policije Ljubljana se z današnjim dnem pridružuje še specializirana enota avtocestne policije Maribor. 

Vodja enote je Venčeslav Markuš, sedež pa je na enem najbolj obremenjenih mejnih prehodov v Sloveniji. Mariborska avtocestna policija bo pisarniška dela opravljala iz prostorov postaje mejne policije Gruškovje. 

Mariborska avtocestna policija bo pokrivala območji Policijske uprave Maribor in Policijske uprave Murska Sobota. 

»Skrb nas vseh je, da bodo prometni tokovi varni, pretočni, brez zastojev in da bodo počivališča ob avtocestah varna,« je pojasnil vodja enote Markuš. 

Sledilo bo še več enot

Anton Olaj, generalni direktor policije, je napovedal, da bo kmalu sledilo še odprtje tretje enote avtocestne policije na območju Celja. Do konca leta pa bosta sledili še dodatni dve enoti - v Kopru in Novem mestu

Olaj je dejal, da je cilj predvsem povečati pretočnost cest in zmanjšati število prometnih nesreč in smrtnih žrtev. Na počivališčih in avtocestnih bencinskih črpalkah želijo zmanjšati ogroženost s kriminalom. 

A eden od ciljev je tudi odkrivanje in posredovanje pri nelegalnih migracijah. 

Kot omenjeno, pa ena enota že deluje. Ljubljanska enota obvladuje najbolj prometni križ slovenskih cest. 

»Izplen prve je izjemno velik, po vseh analizah gre za izjemno število opravljenih kontrol in posledično ugotovljenih prekrškov ali kaznivih dejanj,« je o delu prve, ljubljanske avtocestne policije, razkril notranji minister Aleš Hojs

Elitna skupina slovenske policije

Notranji minister Aleš Hojs pa je v svojem nagovoru omenil, da gre za tako imenovano elitno skupino slovenske policije. 

»In tudi to, da nekdo dela v bolj ali manj elitni skupini je določena nagrada,« so bile besede Hojsa. 

Andrej Jurič, direktor uprave avtocestne policije, je razkril, da so avtocestni policisti v enem plačilnem razredu višje kot ostali prometni policisti. Pojasnil je, da so avtocestni policisti tako imenovani policisti specialisti. 

Enota za Pomurje in del Štajerske že deluje

Druga enota avtocestne policije, torej enota, ki pokriva del Štajerske in Pomurje, je začela delovati 1. marca. Na enoti je za zdaj osemnajst zaposlenih, od tega so trije administrativni sodelavci, petnajst jih je operativnih. 

Trenutno razpolagajo s štirimi avtomobili, tremi modrobelimi vozili in enim civilnim, ter dvema motorjema

Policisti so v to enoto prišli iz policijskih uprav Maribor in Murska Sobota, delež obojih je sorazmeren. 

Polovica je prometnih policistov, polovica pa so iz splošnih policijskih enot. Večinoma gre za policiste, ki so delali pri prometni varnosti. 

Cilj pa je tudi zaposlitev kriminalistov. »V sistematizaciji delovnih mest so tudi predvidena takšna delovna mesta in bodo kasneje, v prihodnjem času, zasedena,« je še dodal Markuš. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Eksvela (nepreverjen)

ELITNA POLICIJA ZA POSEDANJE PO GOSTILNAH ? Nikjer v svetu razen na Balkanu in deželah pod Hindukušem policaji v uniformah in službenimi avtomobili ne posedajo po gostilnah .

Zikollino (nepreverjen)

Elita s Tacna ... majko mila ...

Starejše novice