Opazili smo, da na Strossmayerjevi ulici ob Ljudskem vrtu nastaja četrta točka za souporabo električnih avtomobilov Avant2Go.

Po Rakuševem in Slomškovem trgu ter Partizanski cesti bo očitno naslednja lokacija »car sharing« izposoje vozil na Strossmayerjevi ulici. Tam smo opazili nameščeno polnilnico za električna vozila in tri začrtana parkirna mesta za električne avtomobile v sistemu Avant2Go.

S souporabo do velikega prihranka

Glavni razlog, zakaj je souporaba električnih vozil smiselna, so stroški. Kar osemdeset odstotkov ljudi v Sloveniji namreč za pot v službo prevozi manj kot dvajset kilometrov dnevno, avto pa na dan na parkirišču stoji več kot 23 ur. Danes nam strošek mobilnosti predstavlja tudi do petsto evrov na mesec. Souporaba vozila, ki nadomešča lastništvo, stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot petdeset odstotno. Sistem uporabnikom omogoča, da preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila, ko jih potrebujejo in zanje plačajo le, ko jih uporabljajo.

Ustanovitelj podjetja Avantcar Matej Čer je ob predstavitvi v Mariboru povedal, da je Slovenija ena izmed pionirjev souporabe električnih avtomobilov. Prav tako je na tem področju v vrhu, saj se za zdaj ta »sistem prihodnosti« uvaja večinoma le v milijonskih mestih. Projekt podpirajo nekateri večji avtomobilski proizvajalci in Zavarovalnica Sava, cilj pa je, da bi postojanke souporabe vozil v prihodnosti segle v vsako slovensko vas.

Starejše novice