Po Rakuševem in Slomškovem trgu zaživela še tretja lokacija »car sharing« izposoje vozil na Partizanski cesti. Ste že preizkusili sistem?

Tudi Maribor z revolucionarnim sistemom mobilnosti in souporabe električnih vozil Avant2Go postaja mesto prihodnosti. Poleg točke za izposojo električnih vozil v Mariboru na Rakuševem trgu in na Slomškovem trgu, je zdaj zaživela še tretja lokacija na Partizanski cesti.

»Nova tri parkirna mesta za električna vozila souporabe se nahajajo na Partiznaski cesti pri Frančiškanski cerkvi,« so sporočili iz podjetja Avant2Go.

Ker se lokacija nahaja za potopnim stebričkom, so v Avant2Go aplikacijo dodali tudi posebno funkcijo, ki le tega le preko preprostega dotika zaslona na aplikaciji, umakne potopni stebriček in omogoči prost prehod vozil.

S souporabo do velikega prihranka

Glavni razlog, zakaj je souporaba električnih vozil smiselna, so stroški. Kar osemdeset odstotkov ljudi v Sloveniji namreč za pot v službo prevozi manj kot dvajset kilometrov dnevno, avto pa na dan na parkirišču stoji več kot 23 ur. Danes nam strošek mobilnosti predstavlja tudi do petsto evrov na mesec. Souporaba vozila, ki nadomešča lastništvo, stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot petdeset odstotno. Sistem uporabnikom omogoča, da preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila, ko jih potrebujejo in zanje plačajo le, ko jih uporabljajo.

Ustanovitelj podjetja Avantcar Matej Čer je ob predstavitvi v Mariboru povedal, da je Slovenija ena izmed pionirjev souporabe električnih avtomobilov. Prav tako je na tem področju v vrhu, saj se za zdaj ta »sistem prihodnosti« uvaja večinoma le v milijonskih mestih. Projekt podpirajo nekateri večji avtomobilski proizvajalci in Zavarovalnica Sava, cilj pa je, da bi postojanke souporabe vozil v prihodnosti segle v vsako slovensko vas.

Starejše novice