V središču Maribora je zaživela nova točka Avant2Go za »car sharing« izposojo vozil. Ste jo že preizkusili?

Tudi Maribor z revolucionarnim sistemom mobilnosti in souporabe električnih vozil Avant2Go postaja mesto prihodnosti. Poleg prve točke za izposojo električnih vozil v Mariboru na Rakuševem trgu je zdaj zaživela še druga - na Slomškovem trgu.

»Zelo smo veseli, da vam lahko za odličen začetek tedna v uporabo predamo novo mariborsko lokacijo, ki se nahaja na Slomškovem trgu. Tam se odslej nahajajo tri parkirna mesta za električna vozila v souporabi,« so sporočili iz podjetja Avant2Go. 

Glavni razlog, zakaj je souporaba električnih vozil smiselna, so stroški. Kar osemdeset odstotkov ljudi v Sloveniji namreč za pot v službo prevozi manj kot dvajset kilometrov dnevno, avto pa na dan na parkirišču stoji več kot 23 ur. Danes nam strošek mobilnosti predstavlja tudi do petsto evrov na mesec. Souporaba vozila, ki nadomešča lastništvo, stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot petdeset odstotno. Sistem uporabnikom omogoča, da preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila, ko jih potrebujejo in zanje plačajo le, ko jih uporabljajo.

Ustanovitelj podjetja Avantcar Matej Čer je ob predstavitvi v Mariboru povedal, da je Slovenija ena izmed pionirjev souporabe električnih avtomobilov. Prav tako je na tem področju v vrhu, saj se za zdaj ta »sistem prihodnosti« uvaja večinoma le v milijonskih mestih. Projekt podpirajo nekateri večji avtomobilski proizvajalci in Zavarovalnica Sava, cilj pa je, da bi postojanke souporabe vozil v prihodnosti segle v vsako slovensko vas.

Komentarji (1)

Renato route66 (ni preverjeno)

Super, vendar če želimo, da izposoja zaživi, bodo morale biti točke na levem in desnem bregu Drave. V kolikor bodo točke samo v centru mesta, pa bo to samo za turiste, ne pa za prebivalce mesta.

Starejše novice