V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec je prišlo do izbruha okužb s koronavirusom.

Pred dvema tednoma so na varovanem oddelku v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec zaznali prvo okužbo s koronavirusom. V dveh tednih se je okužba razširila po po ostalih enotah, zdaj je okuženih že 41 stanovalcev in 20 zaposlenih, bojijo se, da se bo okužba še širila.

Zdravi stanovalci v športno dvorano

Danes so zato začeli s premeščanjem zdravih stanovalcev v športno dvorano v bližnji Voličini, da bodo lahko v Hrastovcu razširili rdečo cono, pravi direktorica SVZ Hrastovec Andreja Raduha.

Andreja Raduha, direktorica SVZ Hrastovec

Priprave na selitev zdravih stanovalcev so se začele že včeraj in se nadaljevale tudi danes. Zaposleni v zavodu, na občini, pripadniki civilne zaščite in prostovoljci so pripravili vse potrebno, da so lahko začeli z nameščanjem zdravih stanovalcev.

»Poleg prostorov je naš režijski obrat poskrbel tudi za namestitev postelj in zaščitnih oblog v sami dvorani in pomaga, pri montaži predelnih sten,« pravi župan občine Lenart Janez Kramberger.

Na sedežu zavoda v Hrastovcu bodo tako poskrbeli za tri rdeče cone, so pa pripravljeni tudi na občini, kjer so zagotovili dodatne objekte za namestitvene kapacitete. Poleg športne dvorane v Voličini še športno dvorano v Lenartu, na voljo pa sta tudi še dva kulturna domova, dodaja Kramberger.

Janez Kramberger, župan občine Lenart

Poskrbeli bodo tudi za izhode

Vseh 53 stanovalcev, ki bodo nameščeni v športni dvorani v Voličini bo v enem prostoru, zato bodo zaposleni v zavodu poskrbeli, da se bodo počutili kar najbolje.

»Mi bomo zagotovili v Voličini 24-urno pokritost, kar pomeni, da ne bodo nikoli sami. Bomo tudi zagotovili, da bodo šli na sprehode, ampak nikoli sami,« dodaja Raduhova.

Vajeni dotikov in bližine

Stanovalci v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec so sicer vajeni dotikov in objemov, zato je še toliko težje preprečiti širjenje virusa v ustanovi in jim pojasniti, da se je situacija spremenila. Sami stanovalci imajo namreč pristen odnos med sabo in tudi z zaposlenimi. »In zdaj naenkrat, ko jim rečemo, zdaj pa morate biti notri, ne morete se več rokovati, ne morete se več objemati, ni več dotika, ker njim ta človeška bližina zelo veliko pomeni, je seveda to zelo težko,« razlaga Raduhova.

Situacija v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec je stresna tako za stanovalce in zaposlene, zato vsi z negotovostjo zrejo v prihodnost in upajo, da jim bo uspelo zaustaviti širjenje virusa.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pomoč in finan… (nepreverjen)

Pripravljen za vse in hitro
Pripravljeni smo vam pomagati s 5.000 € do 10.000.000 € po stopnji 3% na mesec. E-naslov: [email protected]
Hvala vam

Starejše novice