Maribor krasijo izjemna drevesa. Čeprav se je koledarska pomlad šele začela, se nekatera že bohotijo z barvitimi in očarljivimi cvetovi. V fotografski objektiv smo ujeli nekaj cvetočih krasotic sredi mestnega središča.

Rožnate magnolije že kažejo svoje čare

Očarljive magnolije nas s svojimi vpadljivimi in bogatimi cvetovi razveselijo ob prvih spomladanskih žarkih. Takrat so veje še brez zelenih listov, zato njihovi čudoviti cvetovi pridejo še bolj do izraza.

Magnolija pripada družini Magnoliaceae, za njeno izvorno domovino velja Azija. Vključuje približno sto različnih vrst dreves in grmovnic, listavcev ali zimzelenega tipa. Cvetovi magnolije so v obliki zvezde ali tulipana. Odvisno od vrste je lahko cvet magnolije različnih oblik, njegove barve pa so bele, rožnate in vijolične, pa tudi rumene in rdeče. 

Magnolije so starodavne cvetoče rastline, ki jih lahko označimo za rastlinske dinozavre. Po fosilnih najdbah njihovih cvetov so odkrili, da so naš planet krasile že v času, ko na Zemlji še ni bilo čebel. Da bi spodbudile opraševanje preko hroščev, so razvile posebne cvetove. Najstarejši fosili magnolij so stari okoli 95 milijonov let. 

Očarljiva magnolija se z velikimi cvetovi bohoti pred Univerzo v Mariboru. Prav tako poglede mimoidočih privabljata cvetoči magnoliji pred Narodnim domom Maribor. 

Drevo mandljevca okrašeno kot 'bela nevesta'

Mandljevec (znanstveno ime Prunus dulcis) spada v rod sliv (Prunus) iz družine rožnic. Izvira iz Bližnjega vzhoda. Cvetovi so bele ali rožnate barve, sestavljeni so iz petih cvetnih listov. Drevo mandljevca cveti v marcu ali aprilu.

Najbolje uspeva na področjih, ki so topla, nimajo dolgih zimskih obdobji in so brez večjih temperaturnih nihanj. Zato je mariborski mandljevec nekaj posebnega. Najdemo ga ob Ulici Kneza Koclja. 

Z rožnatimi cvetovi navdušuje tudi rdečelistna sliva

Rdečelistna sliva (Prunus cerasifera 'Nigra') je drevo, ki nas že konec marca ali v začetku aprila razveseli z drobnimi cvetovi, ki imajo nežno rožnato barvo. Po cvetenju razvije temno rdeče plodove v velikosti češnje, ki so sladko-kislega okusa in užitni.

Nežno rožnate cvetove rdečelistne slive lahko v Mariboru občudujemo na Trgu generala Maistra. 

Čremsa na Trgu Leona Štuklja 

Čremsa (Prunus serotina) je drevo iz družine rožnic in eno izmed prvih, ki zacveti v zgodnji pomladi.  Majhni beli cvetovi so združeni v gosta grozdasta socvetja. Spada med tuje, lokalno invazivne vrste. Bleščeče črni plodovi so grenkega okusa in niso užitni. 

Tako je zacvetela čremsa na Trgu Leona Štuklja.

Maribor krasijo izjemna drevesa. Pomlad je čas, ko so ta drevesa najbolj barvita in najlepša.

Nekatere izstopajoče bisere pomladi sredi mestnega jedra lahko že opazujemo, druga se jim bodo z vpadljivimi cvetovi še pridružila. Tako bodo kmalu zacvetele tudi japonske češnje na Trgu Leona Štuklja.

Starejše novice