Vir: Mestna občina Maribor
Mariborski občini je v tretjem poskusu vendarle uspelo oddati objekt Tri babe, v katerem želijo vzpostaviti gostinski lokal. Na razpis je prispela ena ponudba. Preverili smo, kakšni so načrti novega najemnika.

Revitalizacija obstoječega Vojašniškega trga, najstarejšega mestnega trga v Mariboru, je prinesla tudi obnovo objekta in nekdanje gostilne Pri treh babah. Stavba je bila nazadnje prezidana leta 1838, leta 1941 pa je nato lastništvo hiše prešlo v last Mestne občine Maribor.

Mariborska občina je tako že z dvema razpisoma skušala najti najemnika kultnega objekta. Vendar ne na razpis, ki je bil objavljen prejšnjega julija, ne na drugi razpis, ki je bil objavljen v septembru, ni prispela nobena prijava.

Po dveh neuspelih poskusih, je mariborska občina zdaj vendarle našla najemnika za zgodovinski objekti Tri babe. Na tretjem razpisu je edino ponudbo oddala Hiša kruha. 

Novi najemnik v lokaciji na prenovljenem Vojašniškem trgu vidi potencial

Kot je za Mariborinfo povedal lastnik Marko Pec, je odločitvi za najem botrovala bližina že obstoječe prodajne točke Hiše kruha, kjer imajo tudi proizvodnjo: »Kar pomeni, da je ta lokacija neposredno v naši bližini.« 

Dodaja, da z otvoritvijo Mesno-mlečnega paviljona, z lutkovnim gledališčem, Minoriti, lutkovnim muzejem in prenovljenim Vojašniškim trgom, ta del mesta dobiva nov zagon: »Mislim, da potencial v tej lokaciji.«

Kakšni so načrti novega najemnika? 

Hiša kruha bo na novi lokaciji ponujala pekovske izdelke, sladice, pa tudi malice. 

Ponudba bo podobna tisti, ki so jo kupci že vajeni iz Gosposke ulice 13, a bo tukaj dodana tudi ponudba pijač: »Od kave, čajev, vina ... Po naročilu tudi prostor za zaključene družbe.«

Pred otvoritvijo morajo sam prostor še pripraviti: »Urediti je treba cel kuhinjski del in v samem lokalu postaviti 'šank'.« Prav tako na ureditev čaka še vrt. 

Želijo si, da bi lokal odprli na isti dan kot mesno-mlečni paviljon, torej že prihodnji petek, 23. junija. Če jim to ne bo uspelo, sledi otvoritev 1. julija. 

Mesečna najemnina znaša dobrih 1400 evrov

»Vedno pravim, najemnina je relativna stvar,« višino najemnine komentira Pec. Meni, da ta je primerna lokaciji in velikosti lokala, ki je popolnoma prenovljen. 

»Upam pa, da se nam bo ta zgodba izšla in da bo tudi obisk tržnice z otvoritvijo novega paviljona postal boljši. Na ta način bomo tudi mi lažje pokrivali stroške in najemnino,« dodaja.

Fiksni znesek mesečne najemnine znaša 1415 evrov. Drugo leto najema mora najemnik občini plačati še 5,5 odstotka od čistih prihodkov od prodaje na letni ravni, od tretjega leta dalje pa sedem odstotkov letnega prometa. 

V prvem razpisu je sicer najemnina znašala 1950 evrov, v drugem pa 1365 evrov.

Zgodovinsko ime Tri babe bo ostalo

Na občini so v razpisu določili pogoj, da se mora se ime gostinskega lokala določiti v dogovoru z nastajajočim Centrom Minoriti, izbrani ponudnik se bo moral prilagajati pri svojem programu vsebinskemu programu Centru Minoriti. 

Pec je za Mariborinfo povedal, da bo lokal obdržal zgodovinsko ime. 

»Mislim, da bomo to zgodbo Treh bab nadaljevali. S tem da bo nekaj v povezavi s Hišo kruha, ki je naša blagovna znamka. Tukaj ideje še nastajajo,« je dejal: »Se bomo pa držali tega absolutno in na zgodovinskih temeljih delali naprej.« 

Tri babe želijo oblikovati v novo točko dogajanja v mestu

Vizija oziroma strategija Mestne občine Maribor je, da bo novi najemnik gostilne Tri Babe v sozvočju s centrom Minoriti in lutkovnim gledališčem ter ustrezno gostinsko ponudbo združil vidike tradicionalne in regionalne ponudbe hrane in pijač ter tako dodatno prispeval k prepoznavnosti mesta Maribor, razlagajo na občini.

»Tri babe je del celovite prenove najstarejšega dela mesta, ki mu je obnova dahnila novo življenje. Sredi najstarejšega dela Maribora smo s skupnim delom temu dolgo degradiranemu in zanemarjenemu delu mesta vrnili ugled in pomembnost. Kjer je že stoletja bilo stičišče različnega dogajanja, sedaj začenjamo novo, kulturno poglavje,« so jasni na občini.

Komentarji (1)

Pikasns (ni preverjeno)

Čestitke, bravo!

Starejše novice