Tako bo videti nova Zdravstvena postaja Tezno (foto: Zbornica za Arhitekturo in prostor Slovenije)
Že konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta naj bi Tezno začel postopoma dobivati novo zdravstveno postajo. Vendar se projekt že srečuje s težavami. Cena investicije se je po napovedih močno povišala.

Izgradnja nove Zdravstvene postaje Magdalena v Mariboru je že skoraj pri koncu, a ima mariborska občina že v načrtu naslednji veliki projekt. Gradnjo Zdravstvene postaje Tezno, ki bo nadomestila zdajšnji objekt pri industrijski coni Tezno.

Ambulante družinske medicine Zdravstvene postaje Tezno so trenutno v dotrajanih prostorih in so zaradi tega za izvajanje kvalitetne zdravstvene oskrbe neustrezni.

Z investicijo bo omogočena preselitev obstoječih zdravstvenih oziroma ambulantnih in spremljajočih dejavnosti ter umestitev dodatnih zdravstvenih dejavnosti v lastne prostore na novo lokacijo, ki se nahaja na križišču Prekmurske ulice in Stražunskim gozdom ter Ulice Heroja Nandeta.

Gradbeno dovoljenje za Zdravstveno postajo Tezno so na Mestni občini Maribor že pridobili, trenutno pa je v pripravi projektna dokumentacija.

Na mariborski občini so še konec preteklega leta zagotavljali, da je projekt izgradnje Zdravstvene postaje Tezno ocenjen na 20,8 milijona evrov, prejšnji teden pa je župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič razkril, da se je ocenjena vrednost investicije močno povišala.

Foto: Zbornica za Arhitekturo in prostor Slovenije

Za koliko se je sploh povišala cena investicije?

Župan Saša Arsenovič pričakuje, da bi Zdravstveno postajo Tezno začeli graditi že konec letošnjega oziroma najkasneje v začetku naslednjega leta.

Celotna investicija je bila še do nedavnega ocenjena na 20,8 milijona, pri tem pa naj bi po napovedih največ v projekt vložila Mestna občina Maribor, natančneje 7,3 milijona. Sedaj pa se mariborska občina srečuje s težavami pri izvedbi projekta, saj, kot je razkril Arsenovič, se je ocenjena vrednost investicije močno povečala.

»Imamo gradbeno dovoljenje za 'Tezno', kar je plus. Imamo pa tudi minus, in sicer, da je ocenjena vrednost bistveno višja, kot smo upali,« razlaga mariborski župan.

Na vprašanje za koliko se je povišala cena gradnje Zdravstvene postaje Tezno, pa župan ne odgovarja. »Nikoli tekočih poslov, dokler so, ne komentiram. Vesel sem, da delajo to naši lokalni, mariborski biroji in verjamem, da bomo našli rešitev,« še dodaja Arsenovič.

Foto: Zbornica za Arhitekturo in prostor Slovenije

Nove ambulante, prostor tudi za lekarno

Ambulante družinske medicine Zdravstvene postaje Tezno so trenutno v dotrajanem objektu pri industrijski coni Tezno. 

Novogradnja pa se načrtuje pri Osnovni šoli Martina Konšaka na drugi strani mestne četrti, pri čemer je predviden dvonadstropni objekt ob Prekmurski ulici, ki bo imel skupno površino 7129 kvadratnih metrov.

S tem bo nove prostore dobila območna enota splošnega zdravstvenega varstva, enota varstva otrok in mladine, enota varstva žensk, enota medicine dela, prometa in športa, poleg tega pa tudi specialistične ambulante, in sicer za otroško ter mladostniško psihiatrijo in pediatrične razvojne ambulante.

Svoje prostore bodo imele tudi Lekarne Maribor, ki bodo z lekarniško dejavnostjo vsebinsko dopolnjevale izvajanje zdravstvenih dejavnosti same zdravstvene postaje.

Ne nazadnje bo objekt imel svojo lastno garažo in zunanja parkirišča, s čimer bo rešena problematika pomanjkanja parkirnih mest. 

Komentarji (14)

Avokado (ni preverjeno)

Kaj pa na Pobrezju? Tam se zidajo sami bloki.

rofl (ni preverjeno)

Pobrežje je žal že geto. In še hujše bo. Sama neprofitna stanovanja se napovedujejo. Že sedaj več ne slišiš slovensko na cesti. Najhujše je tam v okolici makedonske in pa greenwicha.

In reply to by Avokado (ni preverjeno)

kar_nekdo

Kar se Makedonske tiče, je to že od nekdaj tako, ker so bila tam že v Jugi samska stanovanja za "južne" delavce iz takratne še skupne države.
Greenwich? Sicer sem odraščal tam in hodim še kar pogosto tja in vsaj v tisti ulici tega ni slutiti kar pišeš...

In reply to by rofl (ni preverjeno)

kar_nekdo

Pa dobro, kaj bo kateri projekt med županovanjem Arsota sploh izpeljan po prvotnih ocenah stroškov?
Si ni že dobolj nakradel?

jebo ti pas mater (ni preverjeno)

arsenovic ima skoraj 15 milijonov krrditov-zadolzen do zadnjega,hkrati je obcinski proracun spravil na kant-vec kot 27milijonov primanjkljaja prvic v vsej zgodovini maribora!!!in tega debila imamo na delovnem mestu za zupana-seveda on javnost prepricuje in nekaj cveka da je sposoben!!!!da ti na bruhanje gre ob vsem tem !!!teraj govno!!

In reply to by kar_nekdo

toti pubec (ni preverjeno)

Da je pri nas neka zadeva dražja od prvotnih načrtov sploh ni več novica ampak folklora ...

Dzinx (ni preverjeno)

to ste si izvolili , ne jamrati sedaj...se dobro, da imate Avstrijo 18km vstran

pohorskisvizec

Klasika...pa kdo kaj nadzoruje.....pastir na Veliki planini?

janban

Ker, še nikoli v življenju niste ničesar gradili, ker vam je država vse dala, lahko kritizirate. Pa tudi postopka ne poznate. Približno pravo ceno dobiš ko je narejen projekt in ko je narejen projektantski popis. V projektantskem popisu so določene naloge za izvedbo del in približna cena projekta. Ko imaš vse to začneš iskat izvajalca del, in šele on ti bo povedal za kakšno ceno je pripravljen projekt izpeljat.V članku lahko preberemo, da se projektiranje komaj izvaja, tako, da lahko na končno ceno, ki jo bo dal izvajalec del, še kar nekaj časa čakamo.

tišler (ni preverjeno)

ne ti si vse sam zgradil

In reply to by janban

SLO (ni preverjeno)

janban seljačina tebe je eden napizdil da si pameten.

In reply to by janban

Brihta (ni preverjeno)

Koncno en, ki je solo naredu in ve kak gredo stvari,… ostale budale tu gor pa tak ne znajo dva pametna stavka skupaj spravit…

In reply to by janban

xxxtinca (ni preverjeno)

in koliko aneksov so si nabili za v svoj žep? zakaj pa ne če lahko.

Branko59 (ni preverjeno)

Nič novega še vedno se krade in občinski svet samo kima- sramota

Starejše novice