Od danes je testiranje s hitrimi antigenskimi testi na covid-19 plačljivo. Razen za izjeme. Na mestih za testiranje je nastalo nekaj zmede zaradi potrdil delodajalca, ki ga mora zaposleni imeti s sabo.

Izvajalci hitrih testov so zadnja navodila o tem, za katere dejavnosti bo državni proračun tudi v prihodnje kril stroške hitrih testov, dobili v petek pozno popoldne.

Potrdila delodajalcev kriva za zmedo

Zato je bilo danes nekaj nejasnosti tako pri izvajalcih kot tistih, ki so se prišli testirat.

»Pojavlja se kar nekaj vprašanj oziroma različnih interpretacij, s strani samih uporabnikov in tudi nas. Priložiti je namreč treba dokazilo, iz katerega je razvidno, da je posameznik zaposlen oziroma sodelavec v panogah, za katere ostajajo testi brezplačni. Tako, da tukaj se še nekoliko lovimo« razlaga Maja Arzenšek, iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

In kaj se zgodi, če se posameznik pride testirat brez potrdila delodajalca, čeprav je zaposlen v dejavnosti, kjer je testiranje obvezno?

»V tem trenutku moramo zahtevati potrdilo, tako da, če ga nima, se potem v tistem trenutku test plača,« pojasnjuje Arzenškova.

Nezadovoljstvo z novimi pravili

V mariborskem zdravstvenem domu danes posebnega navala za hitre teste ni bilo, se pa tisti, ki so prišli na test, ne strinjajo s tem, da ga morajo po novem plačati.

Številni menijo, da je neumnost in brezveze, da morajo plačati za to, da drugim dokažejo, da so zdravi. 

Dokazilo o negativnem hitrem testu pa morajo predložiti tudi študenti, ki so ravno v izpitnem obdobju. Tudi zanje je testiranje samoplačniško.

»Ni najboljše za žep ravno, ker zdaj morem na vsaka dva dni iti, ko delam izpit, tako, da mi ne ustreza najbolj,« nam pove študent, ki v vrsti čaka na hitri test.

Cene testov različne 

Cene testov po Sloveniji so sicer različne in se večinoma gibljejo med 10 in 12 evrov, kar je tudi določena najvišja cena testa. 

V mariborskem, ptujskem in vseh štirih pomurskih zdravstvenih domovih testiranje s hitrim antigenskim testom stane deset evrov. V ljubljanskem zdravstvenem domu je cena testiranja 12 evrov.

Stroške hitrih testov bo državni proračun kril za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, v vzgoji in izobraževanju, osebam, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode.

Testirati se bodo morali enkrat tedensko, za testiranje pa je treba imeti s seboj potrdilo delodajalca.

Komentarji (1)

gost512412 (ni preverjeno)

potrdilo delodajalca torej v primeru, da je test nevejlajen (torej več kot 48 ur za koncerte, kulturne prireditve,...)?

Starejše novice