Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mestna občina Maribor je sredi izgradnje 24 kilometrov kanalizacije, s čimer bo na sodobno kanalizacijsko omrežje dodatno priključenih 3508 prebivalcev. Stopnja priključenosti bo po izgradnji 98-odstotna.

Po podpisu pogodbe, ki sta jo lani sklenila župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in direktor podjetja Nigrad, Matjaž Krevelj, se je pričela izvedba projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Drave - Mestna občina Maribor.

11 milijonov evrov vreden projekt, za katerega je Mestna občina Maribor uspešno pridobila sredstva iz Kohezijskega sklada Evropske unije, prinaša izgradnjo 24 kilometrov sodobnih kanalizacijskih sistemov na območju Kamniške grabe, Limbuša in Laznice, Malečnika in Trčove ter Peker in Hrastja.

Na občini poudarjajo, da je ena izmed njihovih prioritet zmanjševanje onesnaževanja okolja z neposrednimi pozitivnimi učinki na zdravje prebivalstva. Ravno to dosegajo z omenjenim projektom.

Kot so povedali na občini, je projekt ključnega pomena tudi za varovanje biotske raznovrstnosti porečja Drave in ohranjanje vodnih virov kot strateške dobrine države v času klimatskih sprememb. 

Projekt bo zaključen konec leta 2023

Po izgradnji kanalizacijskega sistema bo stopnja priključenosti prebivalstva na ustrezno javno infrastrukturo odvajanja odpadne vode 98-odstotna. 

Na mariborski občini dodajajo, da bodo imeli vsi priključeni zagotovljeno ustrezno čiščenje komunalne odpadne vode na Centralni čistini napravi Maribor.

Trenutno potekajo dela v Limbušu, kmalu začetek del v Kamnici

Trenutno potekajo dela na območju Limbuša, kjer bo zgrajenih 6600 metrov gravitacijskega kanala in eno črpališče ter na območju Peker, kjer poteka gradnja zadrževalnika Pekre.

Zgrajenih bo tudi 6800 metrov gravitacijskega in tlačnega kanala ter razbremenilnik s črpališčem. 

V mesecu februarju je predviden pričetek izvajanja gradbenih del tudi v Kamnici, kjer bo zgrajenih 1230 metrov kanalizacije

Gradbena dela izvaja podjetje Nigrad, ki je del skupine Javnega holdinga Maribor, s partnerji (Pomgrad, Cestno podjetje Ptuj in Komunala Slovenske gorice).  

Informacije o poteku gradnje na spletni strani 

V okviru projekta je že zaživela spletna stran, kjer so ob splošnih podatkih o projektu na voljo tudi aktualne informacije o poteku gradenj. 

Zainteresiranim prebivalcem je na voljo kontaktni obrazec, ki omogoča neposredno komunikacijo o projektu in enostavno pridobivanje dodatnih informacij. 

Na občini dodajajo, da je bila izdana tudi tiskana zloženka z vsemi potrebnimi informacijami o projektu. V mesecu decembru so jo v svoje nabiralnike prejela vsa gospodinjstva v Mestni občini Maribor. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Patria$300000000 (nepreverjen)

Ze stari rimljani so imeli kanalizacijo. A je to iz evropskih sredstev ?

Starejše novice