V nedeljo bo v Mariboru potekala odstranitev bombe, prebivalce v 300-metrskem okoliškem pasu bodo evakuirali. Za tiste, ki ne bodo imeli kam iti, bodo na voljo prostori mariborske osnovne šole.

V mariborski četrti Tezno bo v nedeljo od 12.00 pa predvidoma do 15.00 potekala odstranitev neeksplodirane bombe.

Tam so namreč delavci na gradbišču na Prevorškovi ulici našli neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne, težko 250 kilogramov.

Policisti so kraj najdbe zavarovali. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in Civilne zaščite so si ogledali kraj najdbe in začeli z aktivnostmi za njeno nevtralizacijo in odstranitev. To bodo izvedli v nedeljo. 

Na območju najdbe evakuacija ljudi

Igor Boh iz državne enote civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi je povedal, da bodo evakuirani vsi stanovalci v 300-metrskem pasu. Evakuacijo bodo izvedli pripadniki gasilskih enot.

V 600-metrskem pasu bo veljala omejitev gibanja. To pomeni, da bodo lahko ljudje v svojih stanovanjih, ne bo pa se možno gibati na prostem.

Za evakuacijo ljudi bodo pripravili prostor na osnovni šoli

Boh občanom, ki stanujejo znotraj 300-metrskega pasu, svetuje, da se odpravijo kam na izlet ali na obisk k sorodnikom, prijateljem.

Dodaj je, da bo za tiste, ki ne bodo imeli kje biti v času intervencije, na voljo prostor za evakuacijo v kakšni šoli, telovadnici. Kot smo izvedeli, bo temu namenjen prostor na Osnovni šoli Martina Konšaka.

Ravnateljica Osnovne šole Martina Konšaka Jasmina Voršič je za Mariborinfo potrdila, da se dogovarjajo s civilno zaščito za evakuacijo ljudi, ki v nedeljo ob deaktivaciji bombe ne bodo imeli kam iti. 

Na osnovni šoli bodo tako pripravili prostor, kjer bodo lahko zbrali okoliški stanovalci in počakali, da bo bomba deaktivirana.

Podrobnosti evakuacije še niso dogovorjene

Podrobnejših informacij o evakuaciji ravnateljica še ni mogla podati, saj na napotke s strani civilne zaščite še čakajo. 

»Predvsem je pomembno, da se prebivalci, ki so v tem pasu, v katerem se bo neeksplodirano ubojno sredstvo odstranjevalo, dosledno držijo predpisanih navodil,« je povedal mariborski podžupan Samo Peter Medved. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

PA KAJ KOPLICIRATE GLUPANI, TA BOMBA JE V 3 METRE GLOBOKEM JARKU POD ZEMLJO, TUDI ČE JO SLUČAJNO RAZNESE BO ŠKODA SAMO NA 50 METROV ODDALJENIH STAVBAH IN NIČ VEČ, V NEMČIJI SO IMELI 1,000 KG BOMBE SREDI NASELJENEGA MESTA IN NISO KOMPLICIRALI TOLIKO, NE PA DA KOMPLICIRATE ZA TA PRDEC OD 250 KG BOMBE KI TUDI ČE NE BI BILA V JARKU IMA DOMET UNIČENJA DO 100 METROV

TABORČAN (nepreverjen)

Ne grem nikamor ker sem v karanteni. In bom takrat mortus pijan

Župankovic (nepreverjen)

Te bomo že spravili na plano

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

Lidija zelenica (nepreverjen)

Tudi jaz ne smem nikamor ker sem v karanteni

In reply to by Župankovic (nepreverjen)

Starejše novice