Še nekaj dni in iztekel se bo razpis, s katerim želijo najti novega najemnika gostilne Pri treh ribnikih. Se ji tako naposled obetajo boljši časi? Na razpis se je odzval tudi mariborski župan. Kaj torej napoveduje?

Novica, da gostilna Pri treh ribnikih, ena najbolj znanih mariborskih gostiln, ki je v svoji skoraj dvestoletni zgodovini pogostila na tisoče gostov, za vedno zapira svoja vrata, je prejšnjega februarja presenetila Mariborčane.

Ko je na to mesec dni kasneje že kazalo, da se bo gostilna Pri treh ribnikih poleti ponovno odprla, kar so za Mariborinfo potrdili tudi v Termah Maribor, ki so najemale gostilno, so se informacije izkazale za napačne.

Termam Maribor namreč zaradi težav s kadri niso uspelo zagotoviti osebja za odprtje objekta, na zaprtje gostilne pa je vplivala tudi epidemija koronavirusa in posledičen izpad prihodkov.

Gostilna tako že eno leto zaprta samuje. Sedaj pa mariborsko občinsko podjetje Mestne nepremičnine, ki imajo v lasti gostilno Pri treh ribnikih, iščejo novega najemnika.

Na trenutno še trajajoči razpis se je odzval tudi Saša Arsenovič, župan mestne občine Maribor, ki pravi, da je pri nakupu gostilne Pri treh ribnikih šlo za strateško odločitev. Kaj pa napoveduje za vnaprej?

Občina ima z gostilno in parkom velike načrte

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril mariborski župan Saša Arsenovič, se je občina za nakup gostilne pri Treh Ribnikih odločila iz strateškega vidika.

»To je naše zeleno zaledje. Park smo obnovili, cilj je obnoviti Piramido in narediti dostopno točko za vse. Tri ribnike in to zeleno zaledje želimo povezati do Račjega dvora, kjer si zelo prizadevamo, da bi ga občina dobila v last od ministrstva za izobraževanje. Tu nam manjka še zelo malo in je to potem tisto področje, ki ga lahko skupaj razvijamo na način, da vključujemo ta naš privilegij povezanosti ruralnega, zelenega okolja, z urbanim,« poudarja Arsenovič.

Ob tem se je navezal na prodajo lokalnih vin in hrane v gostilni Pri treh ribnikih in vključevanje ter povezovanje lokalnih deležnikov, ki bi skupaj gradili zgodbo nekdaj kultne gostilne.

»Zelo sem vesel, da se Mestne nepremičnine zelo trudijo s tem objektom. Tako je ta sedaj bolj varen, med drugim je nova tudi streha. In zagotovili bomo sredstva za arhitekturni natečaj ali nekaj temu podobnega, da bomo lahko s sredstvi orodja celostnih teritorialnih naložb pričeli to zgodbo v letu 2025 ali 2026 tudi razvijati,« razlaga mariborski župan.

Pri tem dodaja, da ima Mestna občina Maribor z Mestnim parkom velike načrte, med njimi so že nedavno postavljena nova igrala, v načrtih pa je tudi ureditev bivšega bazena in japonskega vrta.

»Pomembno nam je, kakšna vsebina je tam, in vesel sem, da gremo v smeri, kot ob Dnevu Maribora, lokalno. Najprej Maribor in regija,« še dodaja Arsenovič.

Gostilna bo morala ponujati lokalno hrano in vina

Mestne nepremičnine so pred dvema tednoma objavile poziv za zbiranje ponudb za najem gostilne Pri treh ribnikih. Predmet oddaje je sam objekt gostilne z vso obstoječo opremo, ki mu pripada še skladišče in okoliška zemljišča.

Kot je navedeno v razpisu, se nepremičnine oddajajo v najem za izvajanje gostinske dejavnosti s ponudbo lokalne hrane, slovenskih jedi in regionalnih vin iz vinorodnega okoliša Štajerska – Pomurje - Slovenija.

Najemnik bo moral ponujati 50 odstotkov tipičnih slovenskih jedi z lokalnimi sestavinami in preskrbovalno verigo lokalnih dobaviteljev ter 90 odstotkov regionalnih vin od tega 30 odstotkov iz Mariborskega vinorodnega okoliša, 30 odstotkov iz širšega štajerskega okoliša, 30 odstotkov iz Pomurja in 10 odstotkov tujih vin iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija.

Najemnik bo moral izvajati gostinsko dejavnost šest dni tedensko, in sicer od torka do nedelje, ter mora biti registriran za opravljanje gostinske dejavnosti.

Minimalna mesečna najemnina znaša 2500 evrov

Pogodba se bo z najemnikom sklenila za določen čas petih let z odpovednim rokom šestih mesecev. Pri tem pa je kot pogoj tudi naveden, da se najemno razmerje s podajo odpovedi ne more prenehati pred potekom dveh let od pričetka najemnega razmerja.

Najemnik bo dolžan za najem gostilne plačevati mesečno najemnino v višini sedmih procentov od čistih prihodkov od prodaje na letni ravni, poleg tega pa bo najemnik plačeval tudi fiksni znesek mesečne najemnine, kjer pa minimalni znesek najemnine znaša 2500 evrov.

Poleg najemnine pa bo najemnik moral plačevati vse stroške, ki izhajajo iz uporabe nepremičnin, stroške sprotnih popravil in rednega vzdrževanja, morebitne ostale stroške v zvezi z uporabo nepremičnin, kot tudi plačevati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča oziroma drug nepremičninski davek.

Ponudbe Mestne nepremičnine zbirajo do 2. februarja, več informacij pa lahko zainteresirani posamezniki dobijo na njihovi spletni strani.

Komentarji (3)

Karantanec (ni preverjeno)

Dobra vizija, Maribor si to definitivno zasluži in se zdi, da gre v pravo smer.

Bubu (ni preverjeno)

Bravo dobre ideje

Kara Jorge (ni preverjeno)

Pogoji pa so taki, da se bo nekdo ornk zaklau. Kaj si Birgermajster tega res ne upa odkrito polastninit?

Starejše novice