Slika je simbolična.
Kino Udarnik je vrsto let predstavljal stičišče generacij in poskrbel za nešteto zgodb, zmenkov v temi in nepozabnih spominov. Že pet let so vrata kina zaprta, prostor pa uničujejo vandali. Zdaj kino išče novega lastnika.

Januarja 1935 se je na Grajskem trgu odvila slavnostna otvoritev novega Grajskega kina, ki se je pozneje preimenoval v kino Udarnik. Od takrat je poskrbel za lepe številne lepe trenutke, pol kilometra dolge vrste za vstopnice pa so se včasih vile celo po mariborskih ulicah. 

Po izgradnji sodobnejših kinodvoran je Udarnik izgubil ogromno obiskovalcev, prostor pa so tam našle alternativne zvrsti. Težave kina so se nato vrstile in leta 2016 je bil primoran zapreti svoja vrata.

Brez podpore občine ekipa Udarnika namreč ni mogla zagotoviti digitalnega projektorja, prav tako niso mogli več plačevati obratovalnih stroškov. 

Od je Maribor brez mestnega kina, v mestu pa delujeta le dva multipleksa ‒ Maribox in Cineplexx. 

Prostori kina naprodaj za 155 tisočakov

Prostori Udarnika so trenutno v lasti države in upravljanju Družbe za svetovanje in upravljanje. Ta je na svoji spletni strani začela z zbiranjem ponudb za več stavnih zemljišč, pa tudi nekaj poslovnih prostorov. 

Med drugim prodaja dvorano kina Udarnik na Grajskem trgu v Mariboru. Površina nepremičnine je 542 kvadratnih metrov, izklicna cena znaša 155 tisoč evrov. Zavezujoče ponudbe zbirajo do 4. oktobra.

Predstavnik Družbe za svetovanje in upravljanje Dušan Nikolić je za STA že pred časom napovedal, da bodo kino jeseni znova poskušali prodati. Pojasnil je, da so glede prodaje ali morebitne oddaje nepremičnine vseskozi potekali pogovori z občino in potencialnimi investitorji, vendar so bili žal neuspešni. »Več si obetamo od jesenskega razpisa, saj je zanimanja kar precej,« je dodal. 

Prostori Udarnika v katastrofalnem stanju, vandali uničili praktično vse

Pred časom so po spletu zaokrožile fotografije razdejanja v dvorani Udarnika in dodobra šokirale Mariborčane. Udarnik je bil pogosto tarča Vandalov, ki so uničili praktično vse. Tudi platno ni ubežalo uničenju. 

Na Družbo za svetovanje in upravljanje so se vsuli očitki o neustrezni skrbi za nepremičnino. Nikolić je odgovoril, da je bila dvorana zaklenjena, a da so neznanci vlamljali v notranjost in to poškodovali. 

»Čeprav smo vrata obnovili, se je to ponavljalo ves mesec. Ko niso mogli priti skozi zadnja vrata, so vlomili skozi sprednji vhod. Nadaljnje vlome bomo na vsak način preprečili, vsekakor pa moramo glede varnostnih ukrepov sodelovati s solastniki, saj je sprednji vhod v solastništvu,« je povedal za STA. 

Maribor že pet let brez mestnega kina 

Odkar je kino Udarnik zaprl vrata, je Maribor brez mestnega kina. Mestna občina Maribor je letos nabavila digitalni projektor, a problem še vedno ostaja pomanjkanje prizorišča. 

Občina novi art kino načrtuje na Rotovškem trgu, kjer se bo pozimi začela izgradnja večnamenskega Centra Rotovž. V bodo sicer zagotovili nove prostore Mariborske knjižnice in Umetnostne galerije Maribor.

V lokalni filmski skupnosti se bojijo, da bo to le zasilna rešitev in si prizadevajo, da občina odkupi prostore Udarnika. 

Brez mestnega kina v Mariboru ni rednega stika s kvalitetnim filmskim programom

'Film in Maribor' je konzorcij petih nevladnih organizacij, ki v Mariboru razvijajo filmsko kulturo: Film Factory, Pekarna Magdalenske mreže, Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod Mars Maribor, Mitra društvo. Prizadevajo si, da bi Maribor ponovno dobil mestni kino.

Za občino so pripravili strateški dokument za razvoj filmskega prikazovanja in festivalov. Podrobneje so se dotaknili razlogov in posledic manka mestnega kina v Mariboru in s tem pomanjkanja rednega stika s kvalitetnim filmskim programom, ki je v Mariboru zaznamoval celotne generacije, tako lokalnega občinstva kot lokalnih filmskih ustvarjalcev.

Želijo si, da bi občina odkupila prostore kina Udarnik, ga rešila pred vandali in tam ponovno vzpostavila mestni kino.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice