Ekipa zagnanih srednješolk je na začetku letošnjega poletja posnela svoj prvi večji filmski projekt. Kratki film Beg govori o Trini, ki beži pred družino, pred družbo, sama pred sabo.

Dijakinje Eva Tergušek, Eva Reponj, Špela Kežmah in Vanesa Sagadin so združile moči in ustvarile kratki igrani film z naslovom Beg.

Gre za štiri nadobudne srednješolke – Evi obiskujeta Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer, Špela Prvo gimnazijo Maribor, Vanesa pa je dijakinja II. gimnazije Maribor. 

Kot pravijo, imajo v prostem času vse štiri ogromno različnih aktivnosti, a jih povezuje ljubezen do filmske umetnosti.

»S filmom smo se ukvarjale že prej, a je to bil veliko večji in bolj resen projekt kot prejšnji, tako da bi lahko rekli, da je prvi,« so povedale za Mariborinfo.

»Ljudje so s svojimi besedami spravili Trino do bega«

Film Beg je 28. avgusta doživel premierno predvajanje v Mariboxu, njegove avtorice pa načrtujejo, da ga bodo poslale na različne filmske festivale po Sloveniji in Evropi. 

Govori o punci Trini, ki celo življenje posluša, kako narobe je, če ti ni všeč nasprotni spol. V njeno ulico se preseli Katja, s katero hitro postaneta več kot le prijateljici.

Trina beži. Pred družbo, družino, pred lastno identiteto, pred realnostjo. Ljudje so s svojimi besedami spravili Trino do bega, opisujejo avtorice filma.

Film prikazuje realno stanje mladih, ki so del LGBTQ+ skupnosti

»Želimo, da bi ljudje ugotovili, kako se ob takih besedah počutimo,« pravijo dijakinje in nadaljujejo: »Velik del filma je prirejen po resničnih dogodkih, ki so se zgodili (ali se celo dogajajo) nam in našim prijateljem. Čas je, da začnejo vsi sprejemati ljubezen.«

Srednješolke s filmom sporočajo: »Ljubezen je ljubezen.« 

Film posnet v Selnici ob Dravi in v Mariboru

Kot pravijo, je pred samin snemanjem potekalo ogromno priprav, ki so se začele konec januarja. Snemanje je potekalo junija, v Selnici od Dravi in v Mariboru. Pri snemanju je sodelovalo je 27 igralcev in več članov ekipe.

»Snemale smo več ur vsak dan, en dan smo snemale celo ponoči. Vse skupaj je trajalo štiri dni, okoli 30 ur,« so pojasnile. 

Kaj mlado ekipo navdušuje pri filmih? 

»Filmi so umetnost,« je povedala Eva Tergušek, ki je pri filmu Beg prevzela vlogo režiserke in igralke.

»So izrazno sredstvo, s katerim lahko podamo pomembno sporočilo v svet.« Pravi, da če je film dober, bo o njem razmišljala še nekaj časa: »To so filmi, ki so drugačni, ki izstopajo in dosežejo svoj namen.«

Igralka Eva Reponj pojasnjuje, da ji delanje filmov predstavlja izražanje sebe in svojih idej: »Gledam jih za užitek in da se kaj naučim.«

»Filmi mi predstavljajo pot, po kateri gledalcem predstavim zgodbo na način, kot je druge oblike umetnosti niso zmožne,« pripoveduje Špela Kežmah, direktorica fotografije in montaže: »Celoto prikažem, kot si jo zamišljam, pri tem gledalcu ne pustim veliko manevrskega prostora, da si ustvari svojo podobo.«

»Pri ustvarjanju filmov želim na najboljši način prikazat svojo idejo tako, da jo bodo gledalci razumeli,« pa pravi snemalka zvoka Vanesa Sagadin. Gledalcem pusti veliko prostora za interpretacijo, da si lahko razložijo kaj tudi po svoje.

Starejše novice