Z akcijo 'Jaz sn tui dal' v Mariboru zbirajo denar za drsališče.

Kot smo že poročali, je mariborska občina letos sporočila, da zaradi trenutne situacije in energetske krize letos v prazničnem času ne bo postavila drsališča na prostem.

Kasneje je tudi mariborski gostinec Silvester Gorjup, ki je lani ob svojem lokalu Gallus ob Mestnem parku zagotovil drsališče, sporočil, da si ponovnega projekta letos ne more privoščiti.

In ko je že vse kazalo, da bo Maribor letos ostala brez ledene zabave za otroke, so njegove besede dosegle donatorje. Začela se je akcija zbiranja denarja. 

Z akcijo 'Jaz sn tui dal' se bo denar zbiral dvajset dni, vse do otvoritve drsališča, ki bo predvidoma na predvečer Miklavža. Če se celotni znesek ne bo zbral, bodo drsališče z doniranim denarjem vseeno odprli in nato iskali rešitve za pokritje ostalih stroškov.

Z drsališčem želijo v Mariboru ustvariti božično vzdušje

Gorjup je povedal, da je bil glavni razlog, zakaj drsališča letos najprej ni želel postaviti, finančni vidik. Samo drsališče bo stalo 18.200 evrov za 75 dni drsanja. To vključuje postavitev, ne pa tudi zamrznitve.

Ob tem stroške predstavlja tudi zavarovanje drsališča, električna energija, delovna sila. Postaviti bodo morali tudi prostor za izposojo drsalk. 

»Višek, ki nam bo ostal, če bo ostal, bo za poletno sezono,« pravi Gorjup. To vključuje brezplačna napihljiva igrala, brezplačne koncerte in lutkovne predstave. 

Dodaja, da je prejel veliko vprašanj o tem, v čem je smisel postavitve drsališča na prostem, če imamo v Mariboru že Ledno dvorano. Izpostavlja, da je ta za obiskovalce odprta le v določenih, večernih urah, medtem ko se bodo lahko obiskovalci ob Mestnem parku drsali skoraj cel dan. Odprto bo od devetih zjutraj do devetih zvečer. 

Prav tako bo drsališče na prostem v mesto prineslo božično vzdušje. »Želimo si, da bo na nekem nivoju, da bomo delali za otroke. Največ nam pomeni, da bodo otroci lahko prišli na svoj račun.«

Drsališče bo zaživelo na predvečer Miklavža

Kot je povedal Gorjup, želijo drsališče postaviti do 5. decembra. Tam bi nato ostalo vse do 5. februarja. 

Za zbiranje finančnih sredstev so vzpostavili spletno stran 'Jaz sn tui dal', a Gorjup podvaja, da je ta namenjena predvsem fizičnim osebam. Podjetniki, ki želijo pomagati, lahko Gorjupa kontaktirajo preko maila [email protected]. Na tak način se namreč lahko uredi potrebna birokracija. 

Zaenkrat so zbrali nekje 20 odstotkov potrebnega denarja. Gorjup ocenjuje, da bo skupen strošek med 35 in 40 tisoč evri.

Kot pravi, je največja neznanka elektrika: »Če bo zima hladna, bo potrošnja manjša.«

Foto: Jure Banfi

»Zdi se nam prav, da pomagamo soustvarjati pozitivno vzdušje,« pravi donator Marko Kaloh iz podjetja VBO: »Ne govorimo o pridobitni dejavnosti, ampak o želji pomagati, da se bodo meščani, meščanke in predvsem otroci imeli luštno v tem decembrskem času.«

»Mislim, da si ta projekt zasluži našo podporo,« dodaja Milan Kuster iz podjetja Lunos. Apelira na podjetja, da del sredstev namenijo postavitvi drsališča.

Gorjup ob tem poudarja, da si želijo, da bi bil obisk drsališča brezplačen, a če jim ne bo uspelo zbrati dovolj sredstev, bodo morali prodajati vstopnice po simbolični ceni.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Majkl (nepreverjen)

Precej velika medijska kampanja, da se nekemu privatniku subvencionira postavitev drsalisca pred njegovim lokalom. Dajmo se nehat sprenevedat, da se gre tukaj za otroke.

Tommmmmy (nepreverjen)

Se strinjam. Tu neka kvazi "dobrodelnost" samo zato, da bo imel poln lokal staršev, ki čakajo na otroke. Pogosto se sprehajam tam mimo in če se mene vpraša, izgleda vse skupaj pod vsakim nivojem. Klavrno in neurejeno,.Celo poletje napiihljivi tobogani, plastični šotor za streho, močno glasni kompresorji (me čudi, da se okoličani ne bunijo), ... Skratka vse skupaj daje vtis nekega vaškega sejma izpred 40 let. Pa še takrat je bilo bolj urejeno.

In reply to by Majkl (nepreverjen)

Dejkan (nepreverjen)

Samo Kuster pa nekam slabo izgleda....

Politik (nepreverjen)

'Jaz sn tui dal,ha,ha,ha,mater ste šalabajzerji.Drsališče gor ali dol ,kaj so nili otroci prikrajšani?nehajte,ko ste jim pa vsiljevali maske podvkatero so se dušili pa nihče ni rekel da so priprajšani za kisik .
Samo izkoriščate ime 'otrok'v svojo korist'vsi ste isti pokvarjenci.fuj.

AnicaKlm (nepreverjen)

Na svoj racun zelijo priti predvsem politiki in lokalni “veljaki”

SURS podatki (nepreverjen)

RAZVITOST MESTNIH OBČIN - DEJSTVA: Prvima Novemu mestu in Ljubljani sledi Celje, nato Kranj, ki ga je v zadnjih treh letih zaradi upada koeficienta razvitosti dohitelo Krško, najmlajša mestna občina. Nekoliko opaznejši padec beleži tudi Velenje na 33. mestu, za njim so Koper (38.), Nova Gorica (53.), Slovenj Gradec (57.) in Murska Sobota (91.). Maribor (125.) in Ptuj (127.) - to sta edini mestni občini, ki sta manj razviti od slovenskega povprečja. TO JE REZULTAT ŽUPANOVANJA PRETEPAČA OTROK ARSENOVIĆA IN NJEGOVE TOLPE LOPOVOV!!!

Leka (nepreverjen)

Na Taboru imamo drsališče ,ki omogoča drsanje za vse generacije .Tudi parkirišče za starše in kuhancek ali hladno pivo .

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Bolj bedno ne bi šlo. Tik pred volitvami jim je toliko do otrok in kakšno stisko bi verjetno čutili in prikrajšanost, če ne bo drsališča! Ja pa ja! Drsališče je na Taboru. Kdor ima namen,bo šel tja. Ta donatorski denar pa raje podarite otrokom v stiski, družinam ki bodo pozimi stežka plačale ali celo ne /položnice za kurjavo!

Snezic (nepreverjen)

Sami prepiti možje pa belo majo radi

Starejše novice