Osrednjo mariborsko knjižnico na Rotovškem trgu bodo preselili na nadomestno lokacijo, saj naj bi se konec leta začela rušitev in gradnja novega Centra Rotovž. Preverili smo, kako bo v tem času organizirano delovanje knjižnice.

Knjižnica Rotovž se že vrsto let sooča s prostorsko stisko v dotrajanih in neprimernih prostorih. Kot kaže, bo zdaj vendarle dobila še kako potrebne nove prostore. 

Mestna občina Maribor je že junija prejela pravnomočno dovoljenje za gradnjo Centra Rotovž - inovativnega centra, usmerjenega k promociji knjige, izobraževanja, kulture in digitalizacije.

Projekt Center Rotovž vključuje izgradnjo nove osrednje enote Mariborske knjižnice, poleg tega pa na Rotovški trg umešča še galerijo in art kino.

Vrednost projekta je ocenjena na dobrih 25 milijonov evrov, polovico bo prispevala država.

V Mariborski knjižnici se pripravljajo na selitev

V Mariborski knjižnici se že nekaj časa pripravljajo na selitev na nadomestne lokacije, je povedala direktorica knjižnice Dragica Turjak.

Gradbena dela se bodo pričela z rušenjem trenutnega objekta. 

Točen termin, ko bodo izvedli selitev, knjižnica na Rotovškem trgu pa bo začasno zaprla svoja vrata, zaenkrat še ni znan.

Turjakova dodaja, da bodo pravočasno, kakšen mesec prej, začeli obveščati javnost o začasnem zaprtju knjižnice in selitvi.

Gradivo si bomo v času gradnje izposojali v trgovskem centru City

Kje si bomo v času gradnje nove knjižnice lahko izposodili gradivo?

Aktualno gradivo bo skupaj z opremo preseljeno v prostore trgovskega centra City, kjer bo v času gradnje delovala Knjižnica Rotovž s čitalnico in bibliopedagoška dejavnost. 

Depozitarno gradivo, ki se redkeje izposoja, bo preseljeno v skladišče na Zagrebško 20. Gre za prostore v nekdanji stavbi Metalne na Teznu, ki jih je občina odkupila.

Pionirska knjižnica bo ostala na Rotovškem trgu, saj ta objekt ni predviden za rušenje. 

Selitev velik zalogaj, trajala bo predvidoma trajala dva meseca

»Selitev bo predvidoma trajala dva meseca,« pravi direktorica knjižnice, saj je treba preseliti okoli 170.000 enot gradiva, razstaviti za okoli štiri kilometre polic, jih prepeljati in ponovno sestaviti na novi lokaciji. 

V času selitve bo knjižnica zaprta, pojasnjuje Turjakova: »V tem času pa bodo našim bralcem na voljo druge naše enote v bližini – Tabor, Nova vas, Tezno, Pobrežje, Kamnica, Pekre …« 

Ko bo knjižnica preseljena na začasno lokacijo, torej v trgovski center City, jo bodo tam ponovno aktivirali in bo v času gradnje delovala nemoteno.

Starejše novice